Zlatibor : Planinski raj u Srbiji

  171

  Letnji period doneo je i slobodne dane. Mozak kao da je isprogramiran da u to vreme zažudi za nekim neistraženim krajevima gde bi se mogao naći smiraj i beg od svakodnevice. More je postalo kliše, a daleke destinacije nekada oduzimaju mnogo vremena i organizacije. Zbog toga se sve više ljudi odlučuje da dane provodi na planinama, kojih u Srbiji, bez sumnje, ne manjka. Planinski vazduh u vrelim letnjim danima daje potpuno drugačiju dimenziju letovanja, pa se osim zimi, turisti sve češće odlučuju za duge šetnje šumskim predelima i uživanje u čistom vazduhu na visinama od preko 1000 metara iznad površine mora.

  Odmor među oblacima

  Turistička ponuda Srbije, otako je postala jedna od malobrojnih “landlocked“ zemalja, odnosno država bez izlaza na more, proširila se u onom drugom pogledu koji lepote kontinenta koristi u velikoj meri. Kako je Srbija poznata kao zemlja sa mnogo banja, definitivno one jesu jedno od velikih bogatstava. Međutim, uzimajući u obzir da Stara planina, Tara, Kopaonik, Zlatar, i još druga mesta prosecaju srpske doline, iskoristiti to prirodno bogatstvo prava je mudrost onih koji brinu o turizmu. Među njima, kao masiv koji nikako ne može ostati neprimećen, izdiže se i velelepni Zlatibor, koji se prostire na površini od oko 1000 km kvadratnih, a koja krije pregršt šumskih zanimljivosti.

  Odlučiti se za Zlatibor pitanje je estetskog osećaja, ali i neskrivene želje da svoj organizam oplemenimo vazduhom koji je u ovom delu Srbije čist i predstavlja pravi izvor zdravlja. Zlatibor je baza za sve one koji imaju problema sa plućima, bilo da je reč o asmatičarima, obolelima od bronhitisa, ili onima koji bi da svoja pušačka pluća nagrade i osveže. Zlatiborski društveni život je izuzetno bogat, ali na mnogim mestima možete naći i mir, izdvajajući se od gužve. Za one, pak, koji bi da se druže, uvek postoji način za umrežavanje sa istomišljenicima, koji su zaljubljenici u planinu.

   

  Znamenitosti Zlatibora – poziv za celu porodicu

  Iako među mnogima važi uvreženo mišljenje da je planina dosadna, razbijanje ovog mita važna je stvar kada je u pitanju boravak na planini. Pogotovo kada govorimo o čitavim porodicama koje bi da na ovakvom mestu odmore. Priroda na Zlatiboru je bespogovorno izvanredna, ali tu ne staje draž ove planine. Naime, na svega par kilometara od centra nalazi se Ribničko jezero. Oni kojima na planini nedostaje boravak pored vode mogu da svoju meditativnu oazu nađu na ovom jezeru koje je po nastanku veštačko, a drugo je po veličini na ovoj planini. Jezero je po mnogo tome specifično, a tamna boja kamena kojim je prekriveno dno jezera, čini da jezero izgleda poprilično tamno. Voda je bistra i čista, pa se mnogi zaljubljenici u prirodu, već pri prvom pogledu zaljube u ovo jezero. U nastavku prema planini Zlatar, nalazi se reka Uvac koja je najpoznatija po svojim specifičnim meandrima, na kojima je i prirodno stanište beloglavog supa. Na Uvcu je izgrađena i Hidroelektrana Kokin Brod koja je svojevrsni turistički magnet ovog kraja.
  Što se tiče sadržaja za decu, Dino park je bez sumnje najzanimljiviji za razne uzraste. U pitanju je zabavno-edukativni park koji se prostire na površini od čak 6 hektara U njemu se nalazi čak 20 multimedijalnih dinosaurusa koji gotovo potpuno pomeraju granice, čineći da se osećate kao da ne pripadate svetu koji poznajete.

  Ukoliko odlučite da Zlatibor posetite u zimskim mesecima, na 1496 metara se nalazi Tornik, koji je ujedno i najviši vrh ove planine. Kada su skijaši u pitanju, na ovoj planini možete da učite da skijate, ali i da organizujete treninge za decu.


  Kako pronaći smeštaj na Zlatiboru?

  Smeštaj je na Zlatiboru poprilično raznolik, što znači da se možete pružiti onoliko koliko vam je ćebe dugačko. Metaforu na stranu, Zlatibor zaista nudi nebrojeno mogućnosti. Ukoliko ste ljubitelji komfora i raspolažete nešto većim budžetom, odličan izbor za vas je Vip Casa. Vip Casa je kompleks luksuznih apartmana na Zlatiboru, a apartmani su raspoređeni u 5 vila, koje su poređane jedna pored druge. U ovakvom tipu smeštaja očekujte wellnes i spa centar, bazen, tretmane za lepotu i opuštanje. Vip Casa nudi i akcije, pa je moguće da sa manjim budžetom uplatite odmor na izuzetnoj lokaciji.

  Opuštanje uz dobar zalogaj

  Planinska kuhinja je visokokalorična, a svi koji vole planinu, vole da prezalogaje. U gomili standardne ponude, na Zlatiboru možete pronaći i Casa de Vinos, restoran vinariju u okviru VIp Casa kopleksa. Ono što definitivno predstavlja Zlatibor kao interesantnu lokaciju jeste i izbor pića, gde možete pronaći domaće rakije vrhunskog kvaliteta. Osim toga, na Zlatiboru se organizuju i tematske večeri, pa pored standardnog menija, u pomenutoj vinariji možete očekivati „Vinski kalendar“ gde se svakog meseca predstavlja nova vinarija, ali i i nova nacionalna kuhinja. Tako, između ostalog, možete pronaći jela Vijetnama, Kanade, Indije, Francuske i mnogih drugih država.