Vučić: Naša deca neće više odlaziti u inostranstvo, velike plate za njih i u Srbiji

  1149

  Najboljih 60 diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji u sredu je dobilo ugovore o radu, koje im je na svečanosti u Palati “Srbija” uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od januara lekari će početi da rade u izabranim domovima zdravlja, zdravstvenim centrima i klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima širom Srbije.

  Predsednik je rekao da je zapošljavanje deo nastojanja države da omogući obrazovanim ljudima da imaju uslove za napredovanje u zemlji i najavio da će sestrama i medicinskom osoblju plate biti veće od 10 do 12 odsto naredne godine.

  – Zdravlje nema cenu, obrazovanje, nauka i razvoj nemaju cenu, zbog čega je država počela da ulaže još više novca u ovu oblast. Do pre pet godina zdravstvo u Srbiji je bilo poslednje u Evropi. Danas smo ispred pet ili šest zemalja EU. To još nije dovoljno, problemi u zdravstvu i dalje postoje. Iako sam svestan da nećemo moći da sačuvamo sve, važno je da probamo da sačuvamo 95 do 97 odsto medicinara, jer je to veliki uspeh za zemlju – rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da očekuje da će u narednih nekoliko godina biti završeni klinički centri u Beogradu, Novom Sadu u Kragujevcu:

  – Posebno planiramo da uložimo u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici i Zdravstveni centar u Gračanici.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posebno je istakao da je među najboljim diplomcima koji su dobili ugovore za posao i studentinja koja je napustila zemlju, ali se vratila kada je dobila priliku za posao u Srbiji. Među najboljima je takođe i jedan bračni par iz Kragujevca, koji uskoro očekuje prinovu.

  – Dobila sam posao i specijalizaciju iz interne medicine u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, dok je suprug dobio zaposlenje u Institutu “Banjica”. Obaveštenje da smo oboje dobili posao stiglo je iz Ministarstva zdravlja baš u trenutku kada smo bili na kontrolnom pregledu, jer sam ja u šestom mesecu trudnoće – kaže za “Novosti” Danka Jovetić, koja je Medicinski fakultet u Kragujevcu završila sa prosečnom ocenom 9,38.

  Zaposlenje je dobila i jedna od najboljih studentkinja Medicinskog fakuleteta u Novom Pazaru Silmina Nurković Knežević, koja je na uručenje ugovora o radu došla sa suprugom i petomesečnim sinom.

  – Završila sam Medicinski fakultet u Beogradu i doktorske studije, nakon čega želim da se usavršavam u oblasti neurologije u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Muž je takođe lekar i radi u Domu zdravlja u našem gradu – kaže Silmina.

  ŠANSA ZA NOVI ŽIVOT

  U PALATI “Srbija” u sredu su se okupili i građani koji su u godini za nama otpočeli novi život, zahvaljujući transplantaciji organa.

  – Svi ovi ljudi zajedno, mladi lekari, ali i pacijenti, otpočeli su nove životne puteve. Jedni su dobili posao i specijalizaciju, a drugi organ. I jedni i drugo dobili su budućnost, a to je naš najveći uspeh – rekao je ministar Lončar.

  izvor : novosti.rs