Vodopadi Stare planine, blago kojem se preti izgradnjom malih hidrocentrala

  1748

  Da li ste znali da nepristupačni teren Stare planine skriva trećinu vodopada Srbije? U Srbiji postoji preko 90 vodopada. Istraživački duh zadovoljite otkrivanjem prirodnih lepota, napuštenih sela i skrivenih vodopada. Okolina Pirota, Kalna, selo Topli Do i Dojkinci nude nezaboravne avanture i putovanja u ove krajeve ćete sigurno dugo pamtiti.

  Vreme ovde kao da je stalo. Meštani srdačno pozdravljju putnike koji iz godine u godinu, u sve većem broju obilaze padine Stare planine. U potrazi za skrivenim draguljima prirode, na brzim, ali kratkim planinskim rekama, turisti se upuštaju u avanturu od koje zastaje dah. Od bezbednih i pristupačnih, do potpuno izolovanih vodopada.

  VODOPAD TUPAVICA

  VODOPADI SRBIJE
  Vodopad Tupavica. Izvor fotografije: static.panoramio.com

  U blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci je vodopad Tupavica. Na nadmorskoj visini od 1 050 metara, izuzetne lepote i visine do 25 metara spada u najlepše vodopade Srbije. Tokom zime ima izgled zavese od ledenica, a tokom proleća i leta se slapovi vode stropoštavaju niz liticu od peščara. Najprisupačniji je od svih vodopada na Staroj planini, a od Dojkinaca je udaljen sat i po vremena lagane šetnje.

  VODOPAD BIGAR

  Na putu ka Pirotu, u blizini mesta Kalna protiče potok Bukovski Do. Na mestu gde se uliva u Stanjinsku reku formira se vodopad Bigar. Ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva a visine je 35 metara. U prošlosti je predstavljao omiljeno izletište meštana okolnih sela, a danas ga rado obilaze ljubitelji prirode i avanturizma. U blizini je manastir Svetog Onurfija iz XIII veka, ali i tri jezera sa niskim kaskadama.

  VODOPAD ČUNGULJSKI SKOK

  Vodopad Čunguljski skok, Izvor fotografije: i.ytimg.com

  Na desetak kilometara od sela Topli Do, na Toplodolskoj reci je Čunguljski vodopad na 1 400 metara nadmorske visine. Nazvan po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi. Otkriven je 1996. godine od strane zalutalih istraživača na nepristupačnom terenu. Karakterističan po godišnjem usecanju u stene za centrimetar, na šta utiču jake i brze bujice koje nastaju prilikom otapanja snega. Danas njegova visina iznosi 42 metara.

  PILJSKI VODOPAD

  Piljski vodopad. Izvor fotografije: fc01.deviantart.net

  U okolini sela Topli Do smešten je i Piljski vodopad, koga čine donji i gornji. Gornji Pilj je manje istražen zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od 1 650 metara. Donji Pilj je smešten na 1 450 metara nadmorske visine, ispod istoimenog vrha i sastoji se od dve kaskade. Zauzima treće mesto po visini vodopada Srbije, sa svojih 68 metara. Otkriven je 2002. godine i od tada je usputna stanica planinara, avanturista i ljubitelja prirode.

  VODOPAD KALUĐERSKI SKOK

  Vodopad Kaluđerski skok. Izvor fotografije: i.ytimg.com

  U blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžor (2.169 m.n.v.) je vodopad Kaluđerski skok.  Krasi Kaluđersku, koja je pritoka Rakitske od koje dalje sa Javorskom nastaje Toplodolska reka. Visok je impozantnih 232 metara, što ga čini najvišim u zemlji, na 1 600 metara nadmorske visine. Zbog nepristupačnosti terena, moguće ga je posetiti samo sa punom planinarskom opremom u rano proleće, kada su pojedini predeli još uvek prekriveni snegom. U toku leta, okruženje vodopada zarasta u gustu vegetaciju, što uz strme strane predstavlja prepreku čak i iskusnim planinarima.

  KOPRENSKI VODOPAD

  Koprenski vodopad. Izvor fotografije: www.stazeibogaze.info

  Na Jelovačkoj reci ispod vrha Kopren (1.963 m.n.v.) je Koprenski vodopad. Skriven na neprohodnom terenu, tokom leta obrastao bujnom vegetacijom a tokom zime pokriven snežnim smetovima. Visok 103 metara, sa prosečnim padom od 56 stepeni na kaskadama, smešten na 1.820 metara nadmorske visine.  Spada među najviše u Srbiji.

  Postoje tačno ucrtane koordinate svakog od navedenih vodopada ali se ne preporučuje indiviualno obilaženje. Planinarsko društvo i Turistička Organizacija Pirota nude posetu vodopadima Stare planine u pratnji iskusnih planinara.

  izvor : portalmladi.com

  61 Shares

  Komentari