(VIDEO)Izum Srpkinje iz Francuske koji će promeniti svet

  9936

  Podsećamo vas da je francuska Akademija nauka proglasila patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević (22) izumom godine. Ona je dizajnirala „Uteroskop“, aparat pomoću kojeg će se raditi bezbolne intervencije na grliću materice. Pošto su urađene sve potrebne provere ovaj aparat je počeo sa komercijalizacijom. U snimku ispod možete videti njegovu pravu primenu. Sve čestitke mladoj Srpkinji.

  Aleksandra živi u Francuskoj i dizajner je medicinskih pomagala. U saradnji sa lekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja za svoj izum.

  Koristimo instrumente pronađene još davne 1879.

  – Svi zaštitni elementi su odgovor na pitanja i želja ginekologa sa kojima sam komunicirala. Prethodnih godinu dana proučavala sam anatomiju materice, kao i instrumente i aktuelne metode. Iznenadila sam se grubim instrumentima i načinom na koji se primenjuju. Prosto je neverovatno da toliko naprednih tehnologija postoji, da se svakodnevno koriste kao luksuz i komfor, a da su oni važniji nego instrumenti u medecini. Mi i dalje koristimo nehumane i zastarele metode. Neki od njih se koriste još od 1879. godine, kao na primer metalni dilatatori po Hegaru. I zato mi je drago da se o mom izumu pročulo i u Srbiji, jer je ova inovacija za mene veliki napredak za ženski svet – objašnjava Aleksandra.

  Uteroskop je napravljen od plastike i štiti od povreda, perforacija, unošenja bakterija i smanjivanje bola tokom ginekološkog pregleda.

  – Njegovim korišćenjem može se izbeći upotreba totalnih anestezija, ali i odlazak u operacionu salu, jer se pregled ovim pomagalom može obaviti u ambulanti. Može se koristiti za obične preglede i, naravno, za veće intervencije, kao što je cista na materici, ginekološki karcinomi, kiretaže. Uteroskop zadržava otvoren kanal grlića materice i zato štiti matericu, jer se tako izbegava direktan kontak i obezbeđuje da intervencija prođe bez bilo kakvih neželjenih efekata – ističe Aleksandra.

  Proizvodnja će biti u Srbiji

  Proglašenju za patent godine prisustvovalo je više od 300 privrednika i bankara iz celog sveta. Već su tada potpisani brojni ugovori. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka sveta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Međutim, Aleksandra je odabrala da se ipak u Srbiji krene sa fabričkom proizvodnjom.

  – Moj izum je finansirala Francuska banka za razvoj inovacija, a za konstrukcioni projekat specijalnih alata i njihovu proizvodnju je angažovana kompanija „PM inzinjering“ iz Čačka koja mi sa njenim stručnim timom daje podršku za proizvodnju svih tih elemenata. Proizvodnja uteroskopa počeće u firmi „Spektrum“ iz Čačka. „Biznis medijacija“ je firma koju sam odabrala i predložila da organizuje proizvodnju i izvoz – kaže Aleksandra.

  Njen plan je da se u Srbiji proizvode i izvoze sve potrebne količine širom sveta sa proširivanjem kapaciteta koji mogu biti milionski, jer se godišnje u svetu obavlja između 300 i 400 miliona intervencija na materici.