(VIDEO)Francuska: Pravi rat u Tuluzu. Policija upotrebila i helikoptere

  3547

  Već druga noć velikih nemira u kvartu Mirail u velikom francuskom gradu Tuluzu. Dvadeset pet automobila je zapaljeno i osamnaest pspba je privedeno. Veliki strah se uvukao među stanovništvom. Policija pored velikih snaga morala da upotrebi i jedan Helikopter žandarmerije.

  Prve noći je bilo dosta napeto ali ne kao sinoć. Stotinu mlađih osoba je zapalilo desetak automobila. Ipak je noćas bilo pakleno. Prava jedna manja vojska mladića koji vode poreklom iz afričkih zemalja se obušila na policiju paleći i rušeći sve pred sobom. Specijalne jedinice francuske policije za uništavanje demonstracija nisu mogle u početku ništa protiv ovolikog izliva nasilja. Ipak kada im je u pomoć došlo pojačanje i helikopter situacija se promenila na strani policije. Kada se danas prošetate kroz ovaj kvart, ništa vam ne govori da ste u Francuskoj zbog vidnih tragova nemira.

  Policija je zabranila da se prodaje benzin u kantama u Tuluzu i okolini.

  Povod za ovakve nemire je, po policiji, policijska kontrola jedne muslimanke koja je nosila „nikab“ (ženama pokrivenih nikabom se vide samo oči) što je u Francuskoj zakonom zabranjeno. U dosta kvartova u Francuskoj više nema Francuza već samo populacije poreklom iz Afrike pretežno muslimana.

  Oglasila se jutros i Marin Le Pen koja kaže da ovakvo nasilje prestavlja ništa drugo nego islamsko nasilje sa željom da nametnu njihove običaje i pravila u Francuskoj.