(VIDEO) SMEDEREVO : Tvrđava, vino i despot

  1059

  Smederevo je bila poslednja srednjovekovna srpska prestonica, a Đurađ Branković je doneo renesansu, mošti Svetog Luke i u Srbiju novu nadu koja je nestala 1439. godine turskim osvajanjem.

  Od Beograda je udaljen samo 70 kilometara, a povratna autobuska karta do Smedereva košta oko 600 dinara.

  10.00

  Ispred Tvrđave je veliki parking, a u Donji grad se ne plaća ulaz. Ulaz u Mali grad košta 120 dinara i grupe dobijaju vodiča. To je najbolji način da se upozna poslednji srpski dvor koji godišnje poseti 75.000 ljudi.

  – Tvrđava je bila odlično očuvana do 5. juna 1941. godine kada su partizani digli u vazduh 500 vagona municije – kaže Goran Jovšić, direktor „Smederevske tvrđave“. – Više od 200 metara zidova je uništeno i stradalo 2.500 ljudi. Danas se obnavlja.

  U podgrađu je živelo 5.000 ljudi, a tokom smederevske jeseni mogu se videti drvene kućice u kojima okolna sela izlažu lokalne proizvode. Šetnjom nekadašnjom „glavnom ulicom“ vidi se četvrta kula koja je bila prva ambasada u Srbiji, jer je despot dozvolio Dubrovčanima autonomiju. Na ulazu u Mali grad može se videti natpis „najk“ (koji je deci zanimljiv) i kamenje doneto iz Viminacijuma.

  11.00

  U Malom gradu se još uvek nalazi scenografija za seriju „Nemanjići“, što je dodatna atrakcija ovoj građevini za čija „murano“ stakla je despot platio 11.000 zlatnih dukata.

  – Mali grad je savršeno mesto za čas istorije, jer deca mogu da vide kako su izgledali srednjovekovni toalet, renesansni prozori i kako da razlikuju bedeme okrenuti Turcima i ka Evropi – ističe Jovšić. – Mogu da čuju i da je despot 300.000 zlatnika platio mošti Svetog Luke koji su sada u Padovi, kao i koliko je srpskog novca ostalo u trezorima Venecije.

  12.00

  Sa vrha se pruža prelep pogled na Dunav, železaru i Kej kralja Milana, gde se od 1888. godine održava festival vina i grožđa – Smederevska jesen.

  13.00

  Kratkom šetnjom stiže se do Trga slobode na kojem se nalaze Crkva Svetog Đorđa, cvetne fontane i Vinskog grada. Velikim vinarima ne treba promocija, a u senci u ogromnim buradima može se kupiti vino i za 200 dinara od malih proizvođača.

  14.00

  Smederevo je bilo trgovački grad, pa je druga Filološka gimnazija u Srbiji osnovana ovde. Međutim, ovde se može posetiti i grob Dimitrija Davidovića, rodonačelnika srpskog novinarstva.

  15.00

  Kemza je čuveno čudovište koje plovi Dunavom i mogu ga videti samo ribolovci. Naime, prekoputa Tvrđave je Smederevska ada koja je raj za pecanje.

  18.00

  Vila Obrenovića se može posetiti samo utorkom i subotom i neophodna je prethodna rezervacija. Zbog toga je bolje otići u neki od restorana koji se nalaze duž Dunava, jer cene glavnog jela ne prelaze 500 dinara.

  source : novosti.rs