(VIDEO) Poplave u Francuskoj: 13 mrtvih. Bujica iznenadila ljude na spavanju

  3270

  U bujicama u regionu Aude na jugozapadu Francuske poginulo je najmanje 13 ljudi, mnogi putevi su bukvalno odneti, a reke nabujale pošto je protekle noći za nekoliko sati palo kiše koliko na tom području bude za nekoliko meseci, objavili su lokalni zvaničnici, prenose svetske agencije.

  Rojters navodi se da je prefekt tog regiona Alen Tirion francuskom kanalu BFMTV kazao da šest helikoptera pokušava da pomogne ljudima koji su ostali zarobljeni na krovovima kuli da nevreme otežava spasilačke napore u koje je uključeno 250 vatrogasava i 100 policajaca.

  „Ljudi su ostali zarobljeni na krovovima. Morali smo da ih evakuišemo letelicom zato što ne možemo da do njih da dopremo čamcem zbog siline vode. Previše je opasno“, kazao je Tirion.

  On je naveo da su najgore pogođena mesta Konks-sir-Orbijel i Vilardonel, gde su vode porasle do prozora na prvim spratovima pojedinih kuća i dodao da su bujice stigle iznenada.

  „Najmanje jednu žrtvu podivljale vode odnele su na spavanju“, kazao je Tirion.

  AP je preneo njegove reči da je deo postradalih zabeležen u zoni oko grada Vijgelenk i da je u Konks-sir-Orbijel lokalna reka narasla za više od šest metara.

  Na televizijskim snimcima vidi voda kako juri kroz gradova i sela, kao i potopljeni automobili.

  Navodi se da su škole na tom području zatvorene, a vlasti pozivaju stanovništvo da ostane u domovima.

  source : novosti.rs