(VIDEO) Od danas do petka Ajfelova kula slavi 130.rodjendan

  294

  1. Ajfelova kula je stalno bila farbana da bi se zaštitila od rđanja i od izmeta ptica. 1899.godine je ofarbana u žuto, 1950 crvenom bojom da bi 1968.dobila današnji izgled.

  2. Danju i noću ne podležete istim pravima ako pokupašate da predstavite Ajfelovu kulu na bilo koji način. Danju ona ne podleže nikakvim pravima i možete je fotografisati, slikati ili napraviti bez odobrenja nadležnih službi. Međutim kada se noću svetiljke upale, za profesionalnu upotrebu morate zatražiti odobrenje od nadležnih službi (SETE).

  3. Malo ljudi zna da Ajfelova kula poseduje i dimnjak. On se nalazi na izajedne od nogu kule na njenom zapadnom delu i napravljen je od cigli još 1887.godine.

  4. Prva ilustrovana razglednica je napravljena upravo na prvom spratu kule još 1889.godine. Štampana je u 300000 primeraka i posetioci su mogli da je kupe na licu mesta i odmah pošalju jer je na prvom spratu postojala i jedna ispostava pošte.

  5. Veliki broj kritika poznatih ličnosti se mogao čuti prilikom njene izgradnje. Paul Verlaine, François Coppée pa čak i čuveni Guy de Maupassant koji je izjavio da je ona samo „neugledan kostur“. Posle završetka kritičari su utihnuli zbog njenog velikog i brzog uspeha i popularnosti.