Velika podrška Francuza Generalu Mladiću

  4257

  Najvažnija vest juče u svim svetskim medijima je bilo izricanje presude Generalu Ratku Mladiću, koga je zločinački sud u Hagu osudio na doživotnu kaznu zatvora.

  Svi vodeći Francuski mediji su pažljivo preneli vest naglašivši da je „Kasapin sa Balkana“, kako inače nazivaju Mladića, dobio očekivanu kaznu. Pored glavne vesti dosta je bilo priče o Mladićevoj biografiji, kao i o njegovim „zločinima“ tokom rata u Bosni i Hercegovini.

  Ipak nešto što je iznenadilo sve su komentari čitalaca na društvenim mrežama najvećih francuskih medija. Pored komentara u medijima desno-patriotsko orjentisanih, veliku podršku je General Mladić dobio i u medijima koji nisu tradicionalno naklonjeni Srbima.

  Tako na facebook-u sajta fdsouche.com nalazimo komentare Francuza tipa da je Ratko Mladić branio Evropu od nadiranja islama. Čitaoci se osvrću i na to da niko od muslimanskih krvnika nije osuđen. Takođe postavljaju pitanje kada će zapadni čelnici i Američki lideri da odgovaraju za sve ratove koje vode po svetu. Za veliki broj njih je Ratko Mladić heroj koji je branio svoj narod i sačuvao ga od istrebljenja. Ipak, najveća mu je greška bila što je to bilo suprotno interesima velikih sila.

  Europe1, 20minutes i u ostalim vodećim francuskim medijima na isti način veliki broj čitalaca staju u odbranu Generala Ratka Mladića. Znajući da je za bombardovanje Srbije 1999.godine bilo nešto više od 90% Francuza oseća se promena svesti kod njih samih što se tiče Srbije i srpskog naroda.