Vanredno stanje u centralnoj Srbiji. Velike poplave. Voda ulazi u kuće

  334

  U selima Gruža i Guberavac u Opštini Knić vatrogasci trenutno evakuišu ugrožena domaćinstva, na ulici vodena stihija otežava kretanje. U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

  Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je za dva sata palo preko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Pričinjena je ogromna šteta na imovini, uginula je stoka, oštećena infrastruktura i usevi.

  Magistralni put je bio u prekidu skoro tri sata, sada je normalizovan, rekao je Nikolić i istakao da im je najpotrebnije ljudstvo i tehnika kako bi se voda izvukla.

  Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

  Štab za vanredne situacije Novog Pazara održao je sednicu. „Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom“, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin.

  Rekao je da najveće probleme stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja.

  Odroni su učestali na magistralnom putu M22, kao i na regionalnom putu Biljanovac-Jošanička Banja. Reka Raška izlila se na par lokacija i poplavila useve i bašte. Potoci koji su nadošli zbog obilnih padavina tokom noći, poplavili su veliki broj bašta i useva na teritoriji opštine.

  izvor : rts.rs