Valérie Pécresse: Srbi su odlično integrisani u francusko društvo

  2237

  Predsednica pariskog regiona Valeri Pekres o sudbini pravoslavne baštine u južnoj srpskoj pokrajini: Treba kazniti sve koji uništavaju kulturnu baštinu.

  Primićemo predstavnike srpske verske zajednice, da nam prenesu svoja iskustva o dramatičnoj situaciji na Kosovu. Moramo da nađemo način da zaštitimo izuzetno srpsko pravoslavno nasleđe. Imamo obavezu da pomognemo ugroženim zajednicama. To bi trebalo da bude univerzalna uloga Francuske u svetu. U okviru naše skupštinske grupe radimo na tome da se ustanovi sistem krivične odgovornosti za uništavanje svetske baštine i verskih objekata od izuzetnog značaja na planeti.

  To, je u razgovoru za „Novosti“ pre dve godine rekla Valeri Pekres, ministarka za vreme Sarkozijeve vlasti i predsednica pariskog regiona. Ona je, inače, pre dve godine prisustvovala službi u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Parizu, gde je na poklon od sveštenstva dobila knjigu „Srpsko nasleđe na KiM“.

  * Koliko poznajete Srbe i Srbiju?

  – Obilazeći svojevremeno srpsko vojničko groblje u Tijeu kod Pariza bila sam veoma potresena. Shvatila sam tada koliko je dugo i jako francusko-srpsko prijateljstvo. Beograd zovu malim Parizom. Želim da od pariskog regiona napravim „veliki Pariz“. Uradićemo to sa svim žiteljima našeg regiona, naravno, i sa Francuzima srpskog porekla.

  * Koliko su Srbi u Francuskoj integrisani u ovdašnje društvo?

  – Moj program je zasnovan na poštovanju autoriteta i rada. Srpska zajednica je model za uspešnu integraciju. To treba da posluži kao primer onima koji ruše i koji pale automobile. Želimo da finansiramo udruženja koja vrše konkretne akcije na terenu i imaju edukativnu ulogu. U tom smislu, treba pomoći srpskim organizacijama.

  * Nedaleko od crkve, dogodili su se atentati u kojima je povređeno i mnogo Srba. Šta će se promeniti u bezbednosnom smislu, ako budete izabrani?

  – Danas, kada je Francuska pogođena terorizmom, više nego ikad potrebno nam je nacionalno jedinstvo. Pariski region je svetska metropola. U njemu žive Francuzi različitog porekla, naravno, i srpskog. Moramo da budemo zajedno, zbog bezbednosti i ponosa. Namera mi je da pariski region učinim mnogo sigurnijim.

  NE OKRETATI LEĐA RUSIJI

  – Treba da zaštitimo građane u ukrajinskom konfliktu, ali je potpuno apsurdno da ekonomski ne sarađujemo s Rusijom. Naivni smo. Ne prodajemo naše brodove, a za to vreme NASA je postigla dobar partnerski sporazum s „Roskosmosom“. Za razliku od nas, Amerikanci nastavljaju da se bave biznisom – kaže Pekresova, koja jednim delom ima i rusko poreklo.

  tekst preuzet sa sajta novosti.rs