Uhvaćena banda iz ex-Yu koja već tri godine hara Fancuskom

  3388

  Pre nedelju dana, na jugu Francuske u gradu Perpinjan, uhvaćena je banda od petnaest osoba koja je harala Francuskom kradući bankarske kartice. Banda je svoje operacije izvodila po celoj Francuskoj od grada Perpinjan, preko pariskog Diznilenda, grada Nanta, pariskog regiona i ostalih delova Francuske. Najviše su krali po tramvajima.

  Strpljiva istraga, koja je trajala više od dve godine je uspela da pokaže veoma organizovanu bandu sa prostora bivše Jugoslavije od kojih su svi romske nacionalnosti. Ovaj klan su sačinjavale tri porodice.

  300 policajaca i žandarma je radilo na rasvetljavanju i privođenju ove bande. Najmlađi član bande ima 12 godina.

  Istraga počinje 2015.godine u Montpeljeu. Za kratko vreme veliki broj bankarskih kartica je bilo ukradeno u tramvajima. Ubzo posle krađe novac je bio podizan sa bankarskih automata. Često su žrtve bili turisti koji su dosta kasnije primećivali nestanak svojih platnih kartica. Ubrzo, posle dosta odnetih tužbi, istražni organi ustanovljuju da je način netanka sličan i da se verovatno radi o dobro organizovanom klanu. Kasnije se došlo do saznanja da su u Montpeljeu „operisale“ maloletne devojke. Naročito su bile sposobne da saznaju kod od kartice dok žrtva prethodno vadi novac sa bankarskog automata.

  U prvoj polovini 2017.godine slični slučajevi se dešavaju u pariskom Diznilendu i pariski policajci ubrzo stupaju u kontakt sa svojim kolegama na jugu Francuske.

  Posle duge istrage uspevaju da uđu trag mozgu ove operacije i predvodniku nastanjenom u gradu Perpinjan na jugu Francuske. Zaplenjeno je deset automobila, od čega četri luksuznih, 47000€ u kešu i dosta luskuzne i vredne robe.

  Tri udružene porodice je kralo koordinirano tako što su ranije planirali akcije, ostajući samo po par dana na istom mestu. Zato im je bilo i teško ući u trag. Mesečno su izvlačili oko 150000€, a najveći iznos koji su izvukli odjednom je bilo 7500€.

  Po policiji, teško je otkriti ovakve ljude koji su ovako diskretni i rade porodično. Novac su trošili najviše po kazinima.