Uhapšen Srbin koji trgovao drogom sa Albancima

  1630

  Milan Zarubica, koji je dva puta osuđivan zbog proizvodnje sintetičkih droga, uhapšen je u četvrtak uveče u Makedoniji.

  On je uhapšen zbog sumnje da je organizovao proizvodnju droga, a “pao” je u Tetovu u zajedničkoj akciji srpskog i makedonskog Tužilaštva za organizovani kriminal.

  Na mestu gde je uhapšen Zarubica sa saradnicima, otkrivena je laboratorija sa navodno oko 300 kilograma gotovih tableta.

  Zarubica i njegovi saradnika prvi put su uhapšeni 4. februara 2003. zbog sumnje da su napravili najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Tada je zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara.

  Ta akcija kodnog imena „Beograd“ sprovedena je kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini naše prestonice, u Staroj Pazovi postoji, velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

  Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora. Međutim, kada je bio na slobodnijem režimu služenja kazne, sa slobodnim vikendima, ponovo je uhapšen 12. maja 2011. godine.

  Sklopio je 2015. sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom za organizovani kriminal za hapšenje iz 2011. godine, po kome je osuđen na tri godine zatvora. Priznao je da je posedovao opremu i materijal za proizvodnju sintetičke droge.

  Međutim, Specijalni sud je potvrdio ovu kaznu, ali mu je izrekao jednistvenu kaznu za hapšenja iz 2003. i 2011. od 11 i po godina zatvora. Kako je već bio odslužio tu kaznu, nije se više vraćao u zatvor.

  izvor : novosti.rs