U Srbiji sve više obolelih od raka. NATO bombardovanje uranijumom strašan zločin

  968

  Osam decenija od osnivanja, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobio je najsavremeniji centar za radioterapiju – „Onkologiju 2“. Obilazeći ovu zdravstvenu ustanovu, koja je u rangu najprestižnijih svetskih klinika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da od 2019. godine treba očekivati ukidanje lista čekanja za zračenje. Prve pacijente ova bolnica će primiti za oko tri nedelje.

  Institut je dobio tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateću radioterapijsku opremu. Vrednost investicije je 8,5 miliona evra, od kojih je za opremu izdvojeno 6,5 miliona evra. Lekari su išli na obuku u Japan, a zgrada ima 1.200 novoizgrađenih kvadratnih metara i 2.000 kvadrata adaptiranog prostora.

  – Nažalost, u razgovoru sa lekarima saznao sam da je sve više dece obolele od raka – rekao je Vučić. – Nisam verovao u teorije o osiromašenom uranijumu, da su krivi oni što su nas bombardovali. Ali, kako su mi objasnili doktori, iako su razlozi za obolevanje brojni, jedan od njih je osiromašeni uranijum. Primetno je da obolevaju deca čiji su roditelji oko ’90. godišta. Ako pronađemo dokaze za to, onda ćemo drugačije da razgovaramo. Sigurno je da će se država time ozbiljno baviti, jer je reč o zločinu bez presedana.

  Vučić je istakao da su, pored tri akceleratora za Beograd, nabavljeni aparati i za Niš, Kragujevac, Novi Sad i Kladovo, odakle će lekari dolaziti na obuku u glavni grad. On je najavio i početak obnove i izgradnje Kliničkog centra u Beogradu, kao i nastavak ulaganja u zdravstvo.

  – Nabavkom najsavremenijih aparata za radioterapiju, Srbija je svrstana u red zemalja koje ispunjavaju svetske standarde u ovoj oblasti, a to je jedan akcelerator na 250.000 stanovnika – rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja. – Ovo je prvi centar gde pacijenti koji se pripremaju za radioterapiju neće ulaziti u zonu zračenja kao što je do sada bio slučaj. Takođe, prostor ima i dnevnog svetla, što će zaposlenima olakšati rad.

  Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić je naglasio da je u poslednje četiri godine u ovu kliniku uloženo više nego od njenog osnivanja, odnosno u prethodnih 75 godina.

  Obilazeći „Onkologiju 2“ predsednik Srbije je još jednom ukazao na problem odlaska kadrova, posebno fizičara i inženjera, koji zbog većih plata idu u inostranstvo. On je istakao da je to katastrofalno, jer država puno u njih ulaže, a onda ne može da im ponudi adekvatnu platu.

  izvor : novosti.rs