U Srbiji svaka zgrada dobija svog upravnika kao što je u Francuskoj SYNDIC

  994

  U Srbiji su danas uručene licence prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada. Kako je izjavila ministarka građevinarstva Jovanka Atanacaković, a prenosi RTS, profesionalni upravnici će biti spona građana i zakona i pomoć da se sloga vrati u zgrade. To će u neku ruku biti slično onome što u Francuskoj radi SYNDIC.

  Dugo godina su se stanari stambenih zgrada snalazili kako su znali i umeli kada je u pitanju bilo funkcionisanje i uredjenje njihove zgrade. Postojale su i postoje zajednice stanara koje nemaju veliku pravnu moć u rešavanju problema. Često se dešavalo da zbog jednog vlasnika stana trpe svi ostali. U narednom periodu bi trebalo da se neke stvari dovedu u red i zakonom regulišu kako je to slučaj i u Francuskoj.

  Da podsetimo, u Francuskoj SYNDIC, bilo da je profesionalni ili dobrovoljni sastavljen od samih stanara, ima pravnu moć da sprovodi odluke samih stanara. Dovoljno je da bude prisutno više od 50% stanara u trenutku zajedničkog sastanka koji se održava minimum jednom godišnje. Na sličan način bi trebalo da bude regulisano i u Srbiji što će u velikoj meri rešiti već nagomilane probleme.

  Zakon je stupio na snagu od 1.januara ove godine a prema procenama, potrebno je oko 10000 profesionalnih upravnika za celu Srbiju. Stanari imaju mogućnost da izaberu upravnika među stanarima ili da ugovorom angažuju profesionalne upravnike.

  U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabaran ili angažovan profesionalni upravnik, biće postavljen prinudni upravnik dok se stanari ne dogovore.