Tramp preti zemljama koje ne podrže SAD za organizatora Mundijala u fudbalu

  1206

  Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je saveznike da će njegova zemlja povući podršku, čak i u Ujedinjenim Nacijama, ako ne budu podržali kandidaturu za organizaciju Svetskog prvenstva koju su, zajedno sa Sjedinjenim Državama, podneli Kanada i Meksiko.

  S obzirom da je zvanično poznato gde će biti održan Mundijal 2022. godine, kao i da je nezvanično poznato da će se Svetsko prvenstvo 2030. godine održati u Argentini i Urugvaju (u skladu sa stogodišnjicom prvog Mundijala), jedina dilema ove vrste koja prati najveće sportsko takmičenje na svetu jeste mesto održavanja turnira 2026. godine.

  Za sada postoje četiri interesenta, odnosno dve zvanične kandidature. Maroko sa jedne strane, odnosno Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko sa druge.

  Koliko organizacija Mundijala znači SAD ilustruje i implicitna pretnja predsednika Donalda Trampa, upućena svim nacijama koje bi mogle da glasaju drugačije. Ovde vredi istaći da svaka članica FIFA, ma koliko velika ili mala bila, ima jedan glas.

  „Sjedinjene Države imaju JAKU kandidaturu sa Kanadom i Meksikom za Svetski Kup 2026. godine. Bila bi šteta da zemlje koje mi stalno podržavamo lobiraju protiv nas. Zašto bismo mi podržavlai te zemlje kada one ne podržavaju nas (uključujući i u Ujedinjenim Nacijama)“, napisao je predsednik Tramp na Tviteru.

  FIFA će odluku o domaćinu doneti na sastanku u Moskvi 13. juna.

  „Kao pravilo, mi ne možemo da komentarišemo pojedinačne izjave u vezi sa procesom izbora domaćina. Možemo samo da uputimo na FIFA pravilnik o odluci mesta odigravanja Svetskog prvenstva, a posebno na ona pravila koja se tiču ponašanja i delovanja svih zainteresovanih strana tokom procesa“, navodi se u saopštenju FIFA.

  Šta tu, zapravo, piše? Kaže se, veoma decidirano, da je svaka aktivnost vlada zemalja kandidata tokom procesa nedozvoljena jer može „narušiti integritet procesa izbora.

  „Možemo da imamo nesuglasice, ali fudbal nas ujedinjuje. Zajedno podržavamo kandidaturu Meksika, Kanade i SAD za domaćina Svetskog prvenstva 2026. godine“, napisao je predsednik Meksika Enrike Pena Nijeto na svom Tviter nalogu.

  Marokanski organizacioni odbor je odbio da komentariše tvit Donalda Trampa.

  Kandidatura SAD, Meksika i Kanade kao svoje adute ima sjajnu infrastrukturu i velike stadione, ali nije izvesno da će baš ona pobediti u junu. Afrika i Bliski istok su na strani Maroka, baš kao i Francuska. Rusija je najavila da će, takođe, glasati za severnoafričku zemlju.

  Sjedinjene Američke Države su samostalno organizovale Mundijal 1994. godine. Jedino Svetsko prvenstvo u Africi održano je 2010. godine, kada je Južna Afrika bila domaćin.

  izvor : rts.rs