Težak dan za sve Srbe – ubijen Oliver Ivanović

  2853

  Lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je pogođen sa pet metaka u grudi. Policija je blokirala deo Kosovske Mitrovice u kojem je Ivanović ubijen. Na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu, rekao je tužilac, a pronađen je zapaljen automobil „opel astra“ koji su navodno koristili napadači.

  Na Olivera Ivanovića, dok je ulazio u prostorije svoje stranke, nepoznati napadači ispalili su više metaka. Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju, lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama.

  Ivanoviću je konstatovano pet rana u gornjem delu grudnog koša koje su nanete vatrenim oružjem, rekao je direktor mitrovičke bolnice Milan Ivanović na konferenciji za novinare.

  Istakao je da su lekari pokušali reanimaciju i da su preduzete sve potrebne mere, ali od 8.30 do 9.15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i konstatovana je smrt.

  Šef policijske operative za sever Kosova Željko Bojić potvrdio je da su „na licu mesta pronađeni određeni dokazi koji će se koristiti u daljem toku istrage“.

  „Sat vremena od oružanog napada, oko 09.15, u Ulici vojvode Putnika pronađeno je zapaljeno vozilo marke ‘opel astra’ bez registarskih oznaka, za koje policija sumnja da je povezano sa slučajem ubistva“, rekao je Bojić.

  O navedenim događajima obavešten je nadležni tužilac koji je izašao na lice mesta, kaže kosovska policija.

  Tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šićiri Sila rekao je za portal Ekspres da je na Olivera Ivanovića pucano ispred sedišta njegove stranke iz automobila u pokretu.

  Ivanovićevo telo je pronašla prolaznica, a prema prvim informacijama, niko nije čuo pucnje.

  Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović rekao je za RTS da je u strašnom šoku i da ne zna detalje onoga što se dogodilo.

  „Ovo je neverovatno i zaista se pitam gde živimo i u kojim uslovima“, rekao je Pantović.

  Dodao je da je Oliver Ivanović prošao kroz pravu golgotu i da je sve junački podneo sa neverovatnom energijom.

  „Nisam ovo očekivao ni u najcrnjim mislima, zaista neverovatno“, rekao je Pantović.

  Advokat Nebojša Vlajić rekao je da Ivanović nije imao obezbeđenje, da se slobodno kretao i osećao na KiM, u Srbiji i na bilo kom mestu.

  Dodao je da Ivanović nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim.

  „Nažalost, ispostavilo se da su opasnosti po njega bile ozbiljne, a da li ih je bio svestan, to je drugo pitanje. Oliver se nikom nije žalio, nije mi poznato da je prijavljivao bilo kakve pretnje, ali znajući ga kao čoveka, čak i da mu je prećeno, ne bi to nikom rekao, jer nije želeo da opterećuje druge“, rekao je advokat.

  Miroslav Ivanović je za portal Sputnjik rekao da njegov brat Oliver nije bio spreman da širi paniku i da nije ozbiljno shvatao pretnje, ni kada mu je zapaljen automobil.

  „Bojim se da će neki detalji otići sa njim pod zemlju. O tome da li se nešto u međuvremenu dešavalo, da li mu je neko pretio, da li je bilo nekakvih drugih stvari na tu temu, mi ne znamo ništa. Ali, svakom razumnom čoveku, na osnovu Oliverove kompletne prošlosti i svega što se ranije događalo, može da bude sasvim dovoljno da shvati. Mislim da preko toga ne treba ništa više reći“, rekao je Miroslav Ivanović.

  Deo grada u kojem se napad dogodio blokirale su jake policijske snage.

  Oliver Ivanović je bio politički i humanitarni lider Srba sa Kosmeta i predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“

  izvor : rts.rs