Svake godine sve više turista dođe u Srbiju

  1206

  Svake godine održi se 900 manifestacija na otvorenom, stiglo i uputstvo za organizovanje; Najviše gostiju privlače manifestacije koje neguju tradiciju, folklor i stare zanate.

  U kalendaru turističke organizacije Srbije upisano je čak 900 manifestacija pod vedrim nebom. Samo Beograd je svake godine domaćin 600 javnih skupova na otvorenom. I po pravilu okupljaju veliki broj domaćih i stranih posetilaca. A da bi se organizovali kako treba, uz poštovanje zakonske procedure, Privredna komora Srbije, Udruženje za turizam i Beokom servis Grada Beograda, napravili su uputstvo u kome su prikazani svi neophodni koraci u pripremi događaja u prestonici.

  Svi tipovi manifestacija, od humanitarnih, sportskih, kulturnih do festivalskih utiču na celokupan razvoj i rast ekonomije i poljoprivrede jedne zemlje. „Procedura za dobijanje dozvole za organizovanje događaja“ predstavlja početnu tačku za sve organizatore javnih manifestacija gde su objedinjene neophodne informacije i institucije koje izdaju dozvole.

  – Privredna Komora Srbije će ubuduće raditi na kulturološkom, turističkom i ekonomskom povezivanju svih lokalnih samouprava u Srbiji kroz unapređenje kulturne i turističke razmene, kao i u pogledu realizacije novih kreativnih projekata od interesa za ceo region, što je posebno značajno za razvoj omladinskog i manifestacionog turizma, ali i kreativnih industrija – smatra Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS. – Shvatili smo šta je problem naših članica, a to je organizacija i malih i velikih događaja. Zajedno sa Beokom servisom Grada Beograda pojednostavili smo celu proceduru, navodeći svaku dozvolu koja je potrebvna za održavanje skupa na zelenoj površini, trgovima, tvrđavi, odnosno lokaciji koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  Najveću pažnju domaćih i stranih turista privlače manifestacije koje su posvećene negovanju tradicije, narodnih običaja, folklora i starih zanata. Najviše ih je tokom leta. Povod su značajni istorijski datumi, zajedno sa privrednim događajima, kao što su berba, žetva …

  – Potencijal rasta ovog manifestacionog turizma ima marketinšku snagu za dodatnu promociju Srbije i povećanje lojalnosti klijenata prema destinaciji – ističe Tijana Maljković. – Najveću pažnju domaćih i stranih turista privlače manifestacije koje su posvećene negovanju narodnih običaja, folklora i starih zanata. Manifestacije su postale turistički brend, i ukoliko imaju dugu tradiciju imaju i svoju stalnu publiku. One iskazuju bogatstvo i raznolikost narodnog stvaralaštva Srbije. Daju novu dimenziju turističkoj ponudi mesta u kojem se održavaju i Srbije u celini.

  Najpoznatije i najposećenije manifestacije u Srbiji su Sabor trubača u Guči, „Egzit“, „Bir fest“ i druge. Postoji, međutim, i veliki broj lokalnih manifestacija i svetkovina, od kojih određeni broj već danas ima internacionalni potencijal.

  – U tu grupu ubrajaju se „Dani piva“ u Zrenjaninu, karnevali u Vrnjačkoj Banji i Pančevu, „Karneval brodova“ u Beogradu – kaže Tijana Maljković. – Strategija razvoja turizma Srbije potencira važnost manifestacionog vida turističke ponude Srbije. S obzirom na sve veći značaj Srbije kao destinacije u svetu, očekuje se trend daljeg razvoja tražnje za Beogradom i Srbijom kao turističim destinacijama. Očekuje se dalji rast broja posetilaca, najviše iz susednih zemalja i Zapadne Evrope tokom festivala. U svom turističkom pozicioniranju moramo da istaknemo gostoljubivost, otvorenost, sklonost provodu.

  Države okruženja su pojedinačno mala tržišta i ograničena su im sredstava za nastup na novim, udaljenim prekookeanskim tržištima. Zajednički proizvod sa Crnom Gorom sastoji se od tura koje su prilagodljive za sve tipove turista i sva starosna doba. Slican proizvod će biti završen do Sajma turizma 2018. godine sa Makedonijom, i plan je da Udruženje za turizam Privredne komore Srbije bude platforma za sve buduće zajedničke proizvode koje će nacionalna i sve lokalne turističke organizacije moći da promovišu, ali i da se konkretno prodaju za grupna i individualna putovanja.

  POSEBNE POVOLjNOSTI ZA PRAZNIKE

  – Udruženim sredstvima nacionalnih turističkih organizacija treba pristupiti svakom tržištu pojedinačno sa specifičnim turama koje odgovaraju njihovoj kulturi, tradiciji i načinima putovanja, sa posebnim povoljnostima za datume kada imaju nacionalne i verske praznike – dodaje Tijana Maljković. – Moguće je uvođenje specijalnih tarifa za letove u regionu kako bi ture prolazile kroz više zemalja, pojednostavljivanje procedura za dobijanje viza i usklađivanje istih u svim zemljama regiona. Vizni režimi mogu da budu najveći kamen spoticanja za promovisanje ovakvih programa.

  SVE VIŠE GOSTIJU

  TOKOM prvih šest meseci u Beogradu je registrovano oko milion noćenja, što je rekordan rezultat. U ovom periodu u Beogradu je boravilo za 19 odsto više stranih turista nego u istom periodu prošle godine, i registrovano je za 22 odsto više noćenja. Najbrojniji gosti bili su Turci, dok su Izraelci i Kinezi ostvarili najviše noćenja u Beogradu.

  U maju ove godine u Beogradu je zabeležen porast broja domaćih gostiju 32 odsto, a noćenja 37 odsto više nego u maju 2016. godine. U Beogradu je naredne godine i fajnal-for Evrolige.

  source : novosti.rs