Sutra je Vidovdan: Uradite ovo večeras i pratiće vas zdravlje, a devojke će saznati i ko će im biti muž

  6534

  Vidovdan je najveći praznik u Srba i gde god živeli, na bilo kom kutku planete se nalazili, Srbi će na ovaj dan sveću zapaliti i setiti se kom slavnom narodu pripadaju.

  Za ovaj praznik vezana su mnoga verovanja,  a jedno je naročito zanimljivo, posebno za ženski svet. Naime, verovanje je da udate žene treba da vidovu travu, koja se od davnina smatra biljkom za gatanje, stave pod jastuk. Veruje se da će im se ono što budu sanjale te noći i desiti.

  Za devojke važi drugo verovanje. One bi pod jastu pored vidove trave trebalo da stave parče hleda i malo soli.

  Pre nego što legnu, treba da izgovore:

  „Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san.“

  Na svetog Vida rastu dve vrste trava, vidovčica – jakocrvenog i malog cveta i modra vida, sličnog cveta. Treba da ih pronađete obe, uberete i stavite pod jastuk.

  Pre spavanja, izgovorite: “Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak”.

  Te devojke, kako se veruje, će već u narednih nekoliko dana upoznati budućeg muža.

  Takođe, valjalo bi uveče potopiti travu u vodu, kako biste se ujutru umili njome i bili zdravi. Veruje se da vidova trava poboljšava vid, te da se valja umivati njome kako bi oči ozdravile.

  Verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

  U selima pod Fruškom gorom, na primer, na praznik izjutra seljaci su se umivali rosom i pri tome govorili: “Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio.”

  Vidovdan je verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva i jedan je od najvećih srpskih praznika. Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.

  Od svih događaja koji su se zbili na ovaj dan, najznačajniji je, svakako, Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

  Izvor: BKTVNews/Wikipedia