Sutra Francuzi odlučuju o Haradinaju

  2019
  Ramush Haradinaj, a former Kosovo prime minister, appears in court in Colmar, Thursday, March 2, 2017. The appeals court said that it was postponing a decision on the possible extradition of Haradinaj. French authorities had detained Haradinaj since Jan. 4 following a request from Serbia. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

  Sud u mestu Colmar će sutra 27.aprila odlučiti o ekstradiciji Ramuša Haradinaja Srbiji. Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Francuskoj januara ove godine po međunarodnoj poternici Srbije kojom se bivši lider „OVK“ tereti za ubistva i teške zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

  Francuski sud je već jednom odložio odluku o zahtevu Srbije. U međuvremenu Haradinaj je dobio i Albansko državljanstvo pre par dana pa se naslućuje da će opet politika umešati prste i da će on biti izručen Albaniji.

  Znajući da je ovom prilikom srpska diplomatija bila izuzetno aktivna, ali i to da ni Albanci nisu sedeli skrštenih ruku, sutrašnja odluka suda će izazvati veliku buru na Balkanu.

  Haradinaj je izjavio, u slučaju da sud odluči da on bude izručen Srbiji to će biti poziv na još jedan novi rat na Balkanu.

  Ostaje samo velika sramota predstavnika srpske dijaspore u Francuskoj koji za ovih nekoliko meseci, koliko se čeka odluka suda, nisu organizovali ni jedno javno okupljanje i pokažu francuskoj javnosti kakve je zločine ovaj zlikovac pravio. Za to vreme albanci su ispred suda javno protestovali u više navrata i zahtevali da se Haradinaj pusti na slobodu.

  Nadamo se samo da će pravda biti zadovoljena ovog puta i pokazati da je ubijanje civila zločin pa čak to bili i srpski civili.