Strožija kontrola na granicama EU

  5189

  Na granici Evropske unije od danas počinje primena novih šengenskih pravila kontrole putnika kojima se uvodi i detaljna provera gradjana Evropske Unije. Ovi propisi su predloženi posle napada u Parizu u novembru 2015. kako bi se poboljšala kontrola spoljne granice i pratio, pre svega, povratak boraca koji su državljani EU, sa ratišta u Siriji i Iraku. Očekuje se da zbog pooštrene kontrole bude i dužih zadržavanja na ulasku u šengenski prostor ali će članice u takvim situacijama moći da sprovode „ciljane“ kontrole.

  Primena novih šengenskih pravila kontrole putnika ima i za cilj cilj sprečavanja bilo kakvih pretnji po unutrašnju sigurnost i javni red država članica EU.

  Pored građana trećih zemalja i građani zemalja članica EU biće detaljno proveravani na granici, što može biti uzrok dodatnog i dužeg zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

  Sistematska provera svih osoba, što znači i građana EU, uključuje proveru dokumenta putnika u šengenskom informacionom sistemu, Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih isprava i nacionalnoj bazi podataka za ukradene, nezakonito prisvojene, izgubljene i poništene putne isprave.

  Policajci će proveravati putne isprave uz pomoć posebnih čitača, svaki dokument posebno, zbog čega će procedure kontrole na graničnim prelazima trajati duže, što se posebno odnosi na dane praznika i turističku sezonu, navodi se u saopštenju.