Stogodišnji doktor otkrio recept za dug život

  1777

  Da li verujete da na svetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?! Dokaz da je moguće jeste doktor Elsvort Vorhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

  Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svetski rat,u kom je učestvovao i radio kao lekar, a svoje zanimanje oduvek je voleo.

  – Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje – rekao je Vorhem u intervjuu za Fox News.

  Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljno sna i premalo kretanja.

  Još pre više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom telu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uveri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo holesterola,pa je njegova odluka bila da pređe na vegansku ishranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porekla.

  Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Elsvort veruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obaveznežitarice celog zrna sa bademovim mlekom.

  Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vreme sa porodicom i vežba tako što sređuje svoju baštu – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove.

  Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e jepredavao na univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

  I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, baštu uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lifotve izbegava, čak se ne oslanja ni na štap.

  Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

  – Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.

  Doktor Elsvort Vorhem veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

  – Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa – kaže Elsvort.

  On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesovanje za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava.

  – Uvek me je zanimalo sve da istražim, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu – zaključuje stogodišnji lekar.

  izvor : story.rs