Šta nije, a šta jeste prava dijeta za mršavljenje?

  1440

  Ne postoje prečice za zdravo mršavljenje, pa tako ni dijeta za mršavljenje ne treba da bude uopštena, već individualna. Zdrava ishrana u tome je presudna. Mršavljenje je pojam koji se među ženskom populacijom pominje cele godine, a samo nešto više u proleće i pred sezonu godišnjih odmora. Kada su dani topli i skinete toplu garderobu i stanete pred ogledalo, verovatno ćete pomisliti da imate nekoliko kilograma viška i možda će vas zaintrigirati u novinama ili na internetu neka popularna dijeta za mršavljenje. Ako pratite modu, primetićete da su sve manekenke mršave, što je tipičan stereotip ženske lepote. Bez celulita na butinama i zadnjici, ravnim stomakom i preplanulom kožom. Održavanje zdrave telesne težine je osnova zdravog života i recept za izbegavanje raznih bolesti. Ne treba ići u krajnjost i želeti nemoguće.

  Činjenice govore da je 90% žena napadnuto celulitom i da se on ne može potpuno povući. Bilo koja dijeta za mršavljenje ovde neće apsolutno rešiti stvar. Muškarci nemaju ovakav problem, jer im je strukatura vezivnih ćelija drugačije građena od žena. Ne čudi zbog toga pojava na tržištu raznih „magičnih“ recepata i dijeta za mršavljenje, kremica, čajeva i dugih preparata koji obećavaju sve, a ispunjavaju tek ponešto. Nema lakih rešenja za mršavljenje, potrebna je čvrsta volja da načinite stalnu promenu stila života. Ishrana u tome igra odlučujuću ulogu, baš kao i fizička aktivnost. Ni malo vam neće vrediti ako jedete zdravu hranu u neprimerenim količinama, a ne krećete se, kilogrami će vam se nakupljati i tada i to baš u oblastima gde to ne treba: oko kukova, stomaka, zadnjice i butina.

  Ne čekajte da se ugojite previše, neka vam signal za akciju bude neprijatna brojka kada stanete na vagu ili tesne pantalone /suknja. Budite realistični u pogledu toga šta želite da postignete, koliko imate kilograma viška. Prva, druga ili trideseta dijeta za mršavljenje za koju ste čuli ili pročitali negde, teško da može da vam uspe, jer ona nije prilagođena VAMA. Zato, nađite nutricionistu i počnite sa dijetom za mršavljenje napravljenom upravo prema vama. Svo to masno tkivo koje vas čini nesrećnom se samo postepeno može skidati (max. 5-7 kg mesečno) da nebi imali zdravstvenih komplikacija. Počnite da se krećete više i tako povećate sagorevanje kalorija i ojačate mišiće koji služe za sagorevanje kalorija.  Recimo šetnja od 30 minuta dnevno vam može dosta pomoći. Ako već niste, fizički se aktivirajte i gledajte kako se suvišni kilogrami prosto tope.

  O mršavljenju i dijetama na sajtu ima puno članaka, a oni nisu u službi prodaje magle i nerealnih obećanja, već istine. Ako vam je teško da napravite pravi izbor između ishrane, aktivnosti i namirnica koje volite ili želite da jedete, nutricionista vam može dosta pomoći.  Da li znate da prava dijeta za mršavljenje nije samo bljutavo bareno ili sirovo povrće? Ona može biti toliko ukusne i zdrava, da možete mršaviti i ne odreći se dobrog ukusa. Uostalom, pregledajte malo sajt, naći ćete i neke fine recepte za dijetalna jela.

  izvor : nadijeti.com