Srpski AJVAR jede ceo svet

  1215

  Ovogodišnji rod paprike na jugu Srbije izuzetno je dobar, i na nekim parcelama biće i 50 tona po hektaru. Povrtari u leskovačkom kraju već su počeli da isporučuju papriku proizvođačima ajvara. Potražnja za ovim proizvodom je izuzetno velika tako da će se leskovački ajvar prvi put pojaviti i na američkom tržištu.

  Na jednoj parceli osušeni kukuruz, a na drugoj paprike u izobilju. Bratislav Pešić iz sela Vlase kod Leskovca počeo je sa berbom paprike pre nekoliko dana. Rod je kaže odličan, kvalitet još bolji, ali je cena niska.

  „Rod je kvalitetan i paprika je kvalitetna. Tako da je ove godine dobar i rod i prinos“, kaže Bratislav.

  Stana Pešić navodi da su se dobro organizovali za branje, jedni drugima pomažu.

  Paprika je kultura po kojoj se prepoznaje i koja je vrlo značajna za leskovački kraj. Ove godine u Jablaničkom okrugu zasađeno 2.100 hektara a prinos je na nivou prošlogodišnjeg.

  „Na onim parcelama gde je primenjivana puna agrotehnika sa pravovremenim navodnjavanjem zaštitom i prehranom prinosi će dostizati negde i do 50 tona po hektaru“, kaže Dalibor Cvetanović – direktor PSS Leskovac .

  Interesatno je da se za razliku od paradajza ili kupusa paprika ne izvozi. Sve količine plasiraju se na domaćem tržištu. Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu ponuda je zadovoljavajuća ali je potražnja mala. Cena od 30 do 50 dinara za kilogram.

  I dok će leskovačke domaćice tek krenuti sa pravljenjem zimnice članovi udruženja leskovački ajvar već su krenuli sa proizvodnjom. Potražnja ove godine je mnogo veća nego što je bila pre 12 meseci.

  „Kvalitet ove godine je izuzetno dobar procenat suve materije u paprici je izuzetan i ajvar izgleda prelepo“, kaže Gordana Petrović iz Udruženja Leskovački ajvar.

   Od jeseni leskovački ajvar prvi put će se naći i na tržištu Sjedinjenih američkih država,  a u udruženju su začuđeni što nijedna domaća veletrgovina nije zainteresovana za njihov brendirani proizvod.

  source : rts.rs