Srpska ambasada u Parizu ostavila na cedilu Srbina S.S.(45)

  8217

  Danas se našem sajtu javio Srbin S.S koji ima 45godina (ime poznato redakciji) sa željom da mu pomognemo i da ovim putem pozovemo službenike ambasade Srbije u Parizu da pokušaju da reše njegov slučaj.

  Kako nam je S.S. ispričao, njegov život se komplikuje onog trenutka kada su mu ukradena sva dokumenta. On je otišao u policiju i prijavio krađu. Da napomenemo da nema regulisan boravak u Francuskoj gde živi poslednjih sedam godina. Odlazi u Ambasadu Srbije u Parizu gde mu saopštavaju da ne mogu da mu izdaju pasoš jer nema nikakav dokument sa svojom slikom. S.S. im pokazuje tužbu iz francuske policije o ukradenim dokumentima, svoj izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu prevedeno na francuski jezik, ugovor o stanovanju kao i račune da redovno izmiruje stanarinu i račun od struje na njegovo ime.

  Iz ambasade se brane tvrdnjom da ne mogu da mu izdaju pasoš jer nema nikakav dokument sa slikom koji bi potvrdio njegov identitet. Predlažu da mu izdaju pasovan i da ode u Srbiju i tamo izvadi sva dokumenta. Samo da podsetimo da je i za pasovan  neophodan neki dokument sa slikom. Znači za pasovan može, a za pasoš ne može.

  Da podsetimo da je pasoš u Francuskoj neophodan da bi ljudi koji nemaju regulisan boravak imali pravo na socijalno osiguranje (aide médicale d’état) i za sve bankovne transakcije. Ne smemo da pomislimo šta bi se desilo kada bi se S.S. povredio na poslu ili razboleo.

  Ovim smo samo želeli da prenesemo njegovu priču posle njegove molbe za pomoć i da pozovemo nadležne iz naše ambasade da reaguju i pomognu da se ovaj slučaj reši.