Srpkinja vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

  8459

  Juče je održan prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj. To su prvi izbori od imenovanja novog predsednika države Emanuela Makrona.

  Na francuskim parlamentarnim izborima i Srbi su imali „svog kandidata“. Naime, Francuskinja, srpskog porekla, Živka Pavlović Park je kandidat za poslanika u departmanu 95 (Val D’Oise) ispred stranke aktuelnog predsednika Emanuela Makrona. Bila je veoma aktivna u predizbornoj kampanji i samim tim što je na listi stranke „En Marche“ ima velike izglede da bude izabrana za poslanika u francuskom parlamentu.

  Prema rezultatima prvog kruga izbora vodi sa velikom prednošću ispred ostalih kandidata. Naime, osvojila je 30% glasova i u drugom krugu će izaći na megdan kandidatu republikanaca Anthony Arciero koji je u prvom krugu ostvario skor od 15,9%.

  Imali smo jednu veoma aktivnu predizbornu kampanju, ali ove nedelje moramo mobilisati sve svoje snage da bi odneli pobedu u drugom krugu. Sada smo još više motivisani“ izjavila je Živka za francuski Le Parisien, izražujući žaljenje što je izlaznost bila veoma mala i iznosila je 38,4% upisanih birača.

  Drugi krug parlamentarnih izbora će se održati u nedelju 18.juna. Mi se samo nadamo da će najzad srpska dijaspora u Francuskoj kao i sama Srbija imati višestruke koristi u slučaju da Živka bude izabrana. Da podsetimo da je veoma vazno da se ovakvi ljudi nalaze u francuskim institucijama. To bi bio zaista veliki uspeh jer bi se po prvi put na francuskoj političkoj sceni našao neko ko je srpskog porekla.