Srpkinja – poslanik u francuskom parlamentu

  3154

  U nedelju 11.juna održaće se prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj. To su prvi izbori od imenovanja novog predsednika države Emanuela Makrona.

  Poznato je da je sadašnji predsednik. a bivši ministar u prethodnoj vladi socijalista, izašao prošle godine iz vlade tadašnjeg predsednika Olanda i oformio novu stranku koju je nazvao „En Marche“. Ogorčeni narod Olandovom politikom poslednjih pet godina, a plašeći se da daju poverenje kandidatu desnice Marin Le Pen, izabrao je sistemom eliminacije novog predsednika. Bez nekog konkretnog programa i kadrova (uglavnom bivši socijalisti i republikanci) Emanuel Makron je stao na čelo države u narednih pet godina. Ipak, njemu je potrebna i parlamentarna većina da bi mogao u potpunosti da ostvari zamišljene reforme. Zbog toga su i veoma važni predstojeći parlamentarni izbori čiji je drugi krug predviđen 18.juna.

  "Dajmo istu šansu svoj našoj deci. Obrazovanje će biti jedno od mojih prioriteta kao poslanika"

  Na francuskim parlamentarnim izborima i Srbi će imati „svog kandidata“. Naime, Francuskinja, srpskog porekla, Živka Pavlović Park je kandidat za poslanika u departmanu 95 (Val D’Oise) ispred stranke aktuelnog predsednika Emanuela Makrona. Veoma aktivna u predizbornoj kampanji i samim tim što je na listi stranke „En Marche“ ima velike izglede da bude izabrana za poslanika u francuskom parlamentu.

  Mi se samo nadamo da će najzad srpska dijaspora u Francuskoj kao i sama Srbija imati višestruke koristi u slučaju da Živka bude izabrana. Da podsetimo da je veoma vazno da se ovakvi ljudi nalaze u francuskim institucijama. To bi bio zaista veliki uspeh jer bi se po prvi put na francuskoj političkoj sceni našao neko ko je srpskog porekla.