SRPKINJA IZABRANA ZA POSLANIKA U FRANCUSKOM PARLAMENTU

  8234

  Juče je održan drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj. Francuskinja, srpskog porekla, Živka Pavlović Park je izabrana za poslanika u francuskom parlamentu osvojivši 51,67% glasova. Njen protiv kandidat je bio republikanac Anthony Arciero. To su prvi izbori od imenovanja novog predsednika države Emanuela Makrona.

  Živka Pavlović Park je bila kandidat za poslanika u departmanu 95 (Val D’Oise) ispred stranke aktuelnog predsednika Emanuela Makrona. Bila je veoma aktivna u predizbornoj kampanji i uspela nešto, što je san mnogih generacija srpske dijaspore u Francuskoj. Ne ulazeći u njeno političko angažovanje i koju stranku zastupa, i znajući naravno da je ovo samo njen uspeh, ipak ne možemo da ne kažemo da je ovo i uspeh cele srpske dijaspore jer je po prvi put neko srpskog porekla u istoriji Fancuske, poslanik u francuskom parlamentu.

  Prema rezultatima drugog kruga izbora, izlaznost u izbornom okrugu gde je Živka Pavlović pobedila je bila veoma mala i iznosila je  nešto malo više od 30% upisanih glasača. Teritorija od 114 899 stanovnika gde je prosečna starost od 35,2godine i 21% stanovništva fakultetski obrazovano. Prosečan lični dohodak na godišnjem nivou iznosi 19495€ i to je 10% manje od francuskog proseka. Nezaposlenost je veoma velika i iznosi 21% radno sposobnih stanovnika. Sve ovo znači da će G-đa Pavlović imati od samog početka dosta posla.

  "Dajmo istu šansu svoj našoj deci. Obrazovanje će biti jedno od mojih prioriteta kao poslanika"

  Živka je ćerka srpskih imigranata koji su se doselili u Francusku u drugoj polovini dvadesetog veka. Ona to sa ponosom uvek ističe a čak to stoji i na njenom oficijalnom sajtu. Rođena je u mestu Aubervilliers. Jedan deo studija je završila u Americi a bavi se bankarstvom. Majka je dvoje dece.

  Mi se samo nadamo da će najzad srpska dijaspora u Francuskoj kao i sama Srbija imati višestruke koristi posle izbora gospođe Živke Pavlović Park. Da podsetimo da je veoma vazno da se ovakvi ljudi nalaze u francuskim institucijama. Ovo je stvarno veliki uspeh jer se po prvi put na francuskoj političkoj sceni našao neko ko je srpskog porekla. Mi joj od srca čestitamo kao novom poslaniku u francuskom parlamentu sa željom da se ovde ne zaustavi i da ima još većeg uspeha na francuskoj političkoj sceni.