Srbin, bivši ratnik, jedna od najvažnijih ličnosti francuske političke scene

  5306

  Znajući koliko Srba živi i radi u Francuskoj malo je njih je uspelo uspelo da se izbore i budu na značajnim pozicijama na francuskoj političkoj sceni. Oni mogu da budu važna veza između Francuske i Srbije. Da smo imali takve ljude za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka, sigurno da nam Francuska ne bi okrenula leđa i učestvovala u bomardovanju Srbije i srpkih teritorija.

  Na poslednjim parlamentarnim izborima, dve srpkinje su se izborile za poslaničke mandate u francuskom parlamentu. Ipak, jedan čovek iz senke polako ali sigurno dostiže sam vrh francuske političke scene. Ime mu je Djordje Kuzmanovic i možemo slobodno reći da je desna ruka predsedniku druge stranke u Francuskoj (La France insoumise) Žan Luku Melanšonu.

  Djordje je rodjen 1973.godine u Beogradu. Njegov otac koji je po struci sociolog i pijanist emigrirao je u Francusku 1980.godine. Radio je časne poslove u obezbedjenju i birao sam hotele koje poseduju klavir, da bi svirao kad god bi mu se ukazala prilika.

  Djordje je rastao u duhu pravoslavlja, školovao se u Francuskoj i završio studije političkih nauka 1997.godine na Sorboni i 2002.doktorirao na Kembridžu. Ipak ono što se najviše pominje u njegovoj prošlosti je njegovo vojno angažovanje.

  1994.godine bio je angažovan u humanitarnim akcijama u Ruandi i kasnije u Maliju. Tu je kako kaže video svu mizeriju ovog sveta i tu mu se i trasirao put za njegov kasniji politički pravac, socijalizam. 2000.godine se vojno angažuje pošto je završio prestižnu vojnu školu u mestu Saint-Cyr pored Versaja. Odlučuje da ode u Avganistan gde učestvuje u ratu, odakle vuče povredu kolena.

  Sa vojskom se rastaje 2012.godine posle čega učestvuje u raznim operacijama i obukama na Balkanu sa svojim padobranskim pukom. Pošto govori srpski jezik bio je idealan čovek za tako nešto.

  2008.godine se sastaje sa Žan Lukom Melanšonom koji baš tada napušta socijalističku partiju i osniva svoju stranku Levice. Već taj prvi kontakt je imao nešto posebno i od tada se Djordje ne odvaja od Melanšona. U početku je bio šef obezbedjenja Melanšona, dok svojim socijalističkim idejama, harizmom i karakterom nije došao na mesto port-parola stranke za odbranu i internacionalnu politiku.

  Negira optužbe da je veliki zagovornik približavanja Rusiji. Kaže da nije ni pro Rus, ni pro Amerikanac, nego je 100% za nezavisnu francusku politiku. Primećuje se da je veliki zagovornik da Francuska izađe iz NATO i EU i vrati svoj ekonomski, politički i vojni suverenitet. Zagovornik je dijaloga sa Rusijom i podrške sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu koji se kako kaže bori i protiv francuskog neprijatelja, islamske države. Ovakvi stavovi su veoma bliski stavovima francuske desnice zbog čega ga pojedini francuski mediji i osuđuju.

  Djordje nigde ne negira svoje poreklo i svoju veru. Kaže da je za njega poseban trenutak liturgija u crkvi. Venčao se u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Parizu (Saint-Serge). Otac je dvoje dece.

  Srbin, bivši ratnik, poliglota (govori francuski, engleski, srpski i ruski jezik), sociolog i dokazani socijalista velikim koracima grabi ka samom vrhu francuske političke scene.