Srbija povećala pomoć za rodjenu decu

  1447

  Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da će podsticaj za rađanje dece, kroz zakon o finansijskoj podršci porodici, imati značajne novine.

  Na pitanje novinara da li će se i šta menjati u podsticaju za rađanje dece, Đukić Dejanović je rekla da je zakon o finansijskoj podršci porodici ovih dana vrlo aktuelan, ali da još nije došao na vladu.

  – Ministar (Zoran) Đorđević vrlo ozbiljno sa svojim saradnicima priprema tekst. Imaće neke značajne novine i to će biti jedan od podsticaja – rekla je Đukić Dejanović.

  Kako je istakla, za prvo dete se predlaže, sada još u draft verziji zakona, da roditelji dobiju 100.000 dinara jednokratne pomoći.

  Biće povećana i pomoć za drugo, treće i četvrto dete, potvrđeno je za Blic u Ministarstvu rada ali navode da će najveće uvećenja ipak osetiti roditelji prvog deteta.

  Trenutno se za prvo dete isplaćuje iznos od oko 39.000 dinara, za drugo oko 154.000, treće oko 277.000 a četvrto 369.000 dinara.

  – Takođe, ono što je jako važno, po prvi put se žena na selu, majka sa sela vidi kao osoba koja ima sva prava kao i ona koja radi u javnim preduzećma i privrednim subjektima, naravno pod uslovom da je poljoprivredni osiguranik – rekla je ministarka.