Srbija najbolje u svetu koristi novac izdvojen za nauku

  1063

  Srpski sistem unverziteta našao se na čelu Universitas 21 liste kada se uzmu o obzir novac koji se izdvaja za nauku u nekoj zemlji i naučni doprinos te zemlje u svetu, odnosno broj objavljenih naučnih radova.

  Prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da to govori da maksimalno koristimo sredstva koja su na raspolaganju za srpsku nauku, ali da se bez većih izdvajanja za nauku ne može ići napred.

  Ona pojašnjava da je Universitas 21, mreži istraživačkih univerziteta koji rade analizu performanse univerziteta u svetu, te kada se gleda gde je dobro okruženje za institucije visokog obrazovanja, onda su to svakako SAD, Švajacarska, Velika Britanija, Danska, Švedska.

  „Kada se uzmu u obzir još neki parametri, kakve resurse država ima na raspolaganju za visoko obrazovanje, uporedi sa istraživačkim radovima, saradnja sa privredom – opštedruštvene okolnosti, onda Srbija ima bolje performanse od Velike Britanije, SAD“, rekla je Popovićeva.

  Podseća da se za nauku danas izdvaja 0,3 do 0,8 BDP-a, zavisno kako se računa i da je želja da se dostigne jedan odsto BDP-a.

  „Kada bi se udvostručila izdvajanja za nauku video bi se efekat“, zaključila je Popović.

  izvor : rts.rs