Srbi su najcenjeniji vojnici Legije stranaca

  13837
  Miran život u Ofenbahu: Nikola Stankov

  Legija stranaca već skoro dva veka (osnovana je sredinom 1831. godine) medju običnim ljudima sinonim je za vojnike spremne da krv proliju na bojnom polju, na raznim neuralgičnim tačkama zemaljske kugle i za to budu plaćeni novcem ili plenom.

  Legende kruže o surovom sistemu obuke koju mogu da prodju samo najizdržljiviji, a većina je, takodje, ubedjena da je Legija sklonište za mnoge kriminalce ogrezle u zločinu koji su baš tu našli spas od duge ruke zakona u matičnim državama.

  – Nema istine u svemu tome. Taj deo o kriminalcima nije baš u potpunosti tačan, kao i da odeš tamo i rizikuješ život za neku bednu platu. To je apsurd. Legija stranaca ima tamnu, ali i svoju svetlu stranu priče – ekskluzivno za „Vesti“ priča Srbin Nikola Stankov, koji je proveo sedam godina u Legiji stranaca, a danas živi u Ofenbahu kod Frankfurta.

  Predstavio nam se imenom koji je koristio u Legiji, a svoje kršteno ime rešio je da sačuva od javnosti. Rođen je u Prijepolju, a srednju školu završio je u Beogradu, gde je živeo do bombardovanja i pada režima Slobodana Miloševića. Potom se obreo u Nici, a odatle bio poslat u regrutni centar u Obanj…

  – Prvo se prodje kroz sistem provere. Ne smeš biti na Interpolovoj listi. Sitni prestupi se tolerišu ali krupniji na internacionalnom nivo ne. Možda je nekad bilo drugačije. Na zdravstvenoj proveri ne primaju ako imaš neku manu ili nedostatak, jer za sve što tada ne zabeleže oni preuzimaju odgovornost i moraju da te leče. Fizička provera koja pokazuje da li si sposoban za osnovne aktivnosti. Moram da dodam da su Srbi najcenjeniji, pa ostali sa Balkana i tek posle iz ostalog sveta

  izvor: vesti-online.com