Specijalno dizajniran voz Beograd-Kosovska Mitrovica posle 18 godina

  6050

  Prvi put posle NATO bombardovanja, biće uvedena probna železnička linija Beograd – Kosovska Mitrovica, a sutra će biti organizovana promotivna vožnja novom ruskom ‘dizelkom’, koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

  Voz će saobraćati rutom Beograd – Mladenovac – Lapovo – Kragujevac – Kraljevo – Raška – Kosovska Mitrovica.

  Voz koji će saobraćati na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica

  Đurić: Ne očekujem zabranu ulaska voza na Kosmet

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, povodom sutrašnjeg početka rada železničke linije između Beograda i Kosovske Mitrovice, da ne očekuje da će kosovske vlasti sprečiti ulazak voza u južnu pokrajinu, jer bi takav tretman, kako kaže, imao veze sa nacionalizmom, šovinizmom i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava.

  Odgovarajući na pitanje novinara posle sednice vlade na kojoj je bilo reči o puštanju Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode, Đurić je podsetio na to da se saobraćaj između gradova iz centralne Srbije i gradova na Kosovu i Metohiji odvija već godinama.

  „Imate dnevno desetine autobusa koje idu iz Beograda do Prištine i Kosovske Mitrovice, i iz drugih gradova. Ne vidim zašto bi postojala razlika u vezi sa ovom linijom, čiji je cilj da se bolje povežu delovi naše zemlje“, rekao je Đurić.

  Na pitanje čija je ideja bila da se unutrašnjost vagona oslika verskim motivima, Đurić je rekao da će javnost odgovor na to dobiti sutra, uoči najavljenog polaska voza iz Beograda.

  Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica će biti uspostavljena od 20. januara do 26. februara, a potom će biti odlučeno da li će postati redovna.

  Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. To su manastiri: Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

  Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjovekovnih gradova na KiM, i natpisom „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

  Promotivna vožnja se organizuje prvog dana srpske Nove godine, sa polaskom sa Glavne železničke stanice Beograd.

  Pomoćnik generalnog direktora „Srbija voza“ za saobraćaj Zoran Puzović je izjavio Tanjugu da „Srbija voz“ posle 18 godina pušta probnu liniju voza Beograd – Kosovska Mitrovica, na kojoj će saobraćati novi voz, koji je Srbija kupila od Rusije.

  „Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojeće linije između Kraljeva i Kosovske Mitrovice“, rekao je Puzović.

  On je izrazio očekivanje da će nakon probnog perioda, od 20. januara do 26. februara, biti doneta odluka o uvođenju te linije u redovan saobraćaj.

  Puzović je rekao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM i da voz ima poseban vizuelni izgled unutra i spolja.

  „Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet“, rekao je on.

  Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati.

  Pomoćnik generalnog direktora „Srbija voza“ za informacione tehnologije i marketing Zoran Stevanović je rekao Tanjugu da će taj voz u probnom periodu saobraćati dva puta nedeljno, sa polaskom iz Kosovske Mitrovice u petak u 10.45, i polaskom iz Beograda u nedelju u 8.30 sati.

  „To je prvi voz kojim ćemo ponuditi nove dopunske usluge, da bismo povećali komfor putnika“, rekao je Stevanović, dodajući da će voz imati internet.

  Stevanović je naglasio da su sve to novine koje „Srbija voz“ planira da uvede i u druge vozove.

  „Taj voz je pionir u tome, doneli smo odluku da iznajmljujemo spoljašnje i unutrašnje površine za reklamiranje. To je prvi voz koji je brendiran na takav način. Nestrpljivo očekujemo reakciju putnika, mislim da će to biti dodatni motiv da putuju vozom na toj relaciji“, kazao je on.

  Autor vizuelnog koncepta voza umetnik Andrej Vasiljević Andeleji rekao je da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa Uneskove liste.

  „Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasleđa predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki od najlepših motiva iz naših manastira?“, rekao je Vasiljević.

  On kaže da se vizuelni koncept voza dopao direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji je odlučio da podrži tu ideju.

  „Pozadina svega je naša borba da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem Uneska, ali pod zaštitom Srbije. Bilo je pokušaja da se ti manastiri na neki način otmu i da postanu neka vrsta albanskog nasleđa, međutim, ceo taj projekat nema nikakvog smisla. Upravo su Kosovo i kosovski manastiri bili centar Srbije. Ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije, i to je osnovna ideja svega – da ono što je naše i ostane naše i da mi to svetu ponosno pokažemo“, naveo je Vasiljević.

  On je rekao da su natpisi na 21 jeziku i da su to najveći svetski jezici.

  „Ideja je da pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo toga da kažemo ono što je naše. Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši“, istakao je Vasiljević.

  Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi deo finansijskih troškova koje će „Srbija voz“ imati zbog prevoza putnika na toj liniji.

  izvor: rts.rs