Sofija dobila životnu bitku

  3698

  Posle dve operacije i 70 dana boravka u bolnici, mala Sofija je stigla juče iz Pariza. Sofijin odlazak na operaciju pratila je u novembru cela Srbija, kada je u rekordnih pet dana skupljeno 122.000 evra za njeno lečenje. Francuski lekari rekli su da na svetu postoje samo dva ili tri pacijenta kao Sofija, i da je ta operacija poslednji pokušaj da se devojčici pomogne. Hrabra Sofija dobila je važnu bitku.

  Zbog toga što je tako mala, a tako jaka i borbena, javnost je ovu devojčicu prozvala malom heroinom. I jeste, jer ima tek 20 meseci, a od rođenja je gotovo stalno na operacijama, bije bitke i prkosi sudbini. Sofija Nikolić je rođena sa rascepom između dušnika i jednjaka, i zbog toga joj je sva hrana koju bi uzimala odlazila u pluća. Tokom boravka u Francuskoj, Sofija je izdržala dve operacije od po deset sati.

  „Lekari su uložili sve svoje znanje i nadljudske sposobnosti i zatvorili najzad fistule, sada kreće dalje borba, ovo je tek početak, prosto, vitalno nije više ugrožena, ali i dalje nosi trahestomu, i nosiće je dok ne ojača traheja a hrani se preko gastrostome“, objašnjava Bojana Nikolić, Sofijina majka.

  Kontrola joj je zakazana za jun, kada će joj ugraditi manju kanilu, koja treba da pomogne Sofiji da pusti glas i nauči da priča.

  „Neka ona dobro diše, neka i dalje ima ove pametne oči kao što ima, i neka je ovakav borac pa ako dođe do glasa dođe“, kaže Bojana.

  Za Sofijinu baku Svetlanu Milatović 70 dana je bilo kao sedamdeset godina, a trenutak iščekivanja da unuku vidi na aerodromu, trajao je kao večnost.

  „Razmišljala sam, kada će da se pojave, kako Sofija izgleda, kada ću da vidim Bojanu. Mi smo za pet dana, od toga tri neradna, uspeli zahvaljujući narodu, da sakupimo potrebna sredstva za operaciju. Narod, fondacije, svi su učestvovali i neizmerno smo im zahvalni“, objašnjava Svetlana.

  Bojana navodi da joj je ćerka prozvana heroinom: „Da, objektivno je heroj. Za mene je heroj i ja učim od nje, i ne dam se i ja i suprug i baka, ona nam ne da da budemo slabi.“

  izvor: rts.rs