SKANDAL : Srpski proizvod, a etiketa kao da je francuski

    4780

    Francuska zastava i logo „Made In France“ na ambalažama uliva poverenje kupcima u Francuskoj da kupuju svoje proizvode. Ipak nije uvek slučaj da kupujemo baš francuski proizvod. Povodom 14.jula, dana državnosti Francuske, l’ONG Foodwatch je objavio istraživanje da se iza etikete „Made In France“ krije jedna velika prevara.

    Velike francuske prehrambene kuće stavljaju na svojim proizvodima da su 100% francuski iako ponekad ne sadrže baš ni jedan sastojak koji je iz ove zemlje. Napominjemo da je po istraživanju iz 2016. godine 91% Francuza spremno da plati više da bi kupili proivod koji je 100% „Made In France“. Tako one profitiraju varajući potrošače da kupuju svoje proizvode.

    Tako se skoro svi proizvodi na bazi malina, torte, voćni jogurti i ostalo, prave sa srpskom malinom koja je i glavni sastojak ovih proizvoda. Ipak se na ambalaži nalazi francuska zastava sa napomenom da je proizvod 100% francuski. Takva je situacija i sa drugim sastojcima koje francuska prehrambena industrija kupuje u inostranstvu a prisvaja kao da su njihovi. Što se tiče Srbije uglavnom je svo sezonsko voće u pitanju koje stiže tokom cele godine. Tako srpski zemljoradnici, kojima se već plaća mizerna cena za svoj uloženi rad, ne mogu da dobiju čak ni neki vid satisfakcije u vidu prave informacije u Francuskoj da na proizvodu piše da je sačinjen od sastojaka iz Srbije.

    Poslednji izveštaj revije „60 Millions de consommateurs“, pozdravlja kompanije kao „Reflets de France“ (Carrefour), „Saveurs de nos régions“ (Lidl) i „Itinéraire des saveurs (Intermarché), koje vode računa šta se nalazi na ambalaži. Ipak ciljaju na „U Saveurs“ (Système U), „Ca vient d’ici“ (Casino), „Sélection de nos régions“ (Leader Price) i „Mmm“ (Auchan) koje su pokazale dosta nepravilnosti o poreklu sastojaka za proizvode.