Sastanak Vučića, Tačija i Mogerinijeve u Briselu

  1170

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Prethodno je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je domaćin sastanka, imala bilateralne susrete sa Vučićem i Tačijem.

  Zvanični Brisel je pauzu u dijalogu objašnjavao kao „uobičajnu proceduru tokom izbornog procesa“, ali i naglašavao da su „kontakti sa obe strane u dijalogu u toku“.

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han u više navrata je izneo očekivanje o „skorom nastavku dijaloga“ i ukazao na važnost normalizacije odnosa za napredak na evrointegracionom putu.

  Evropski parlament je u svojim rezolucijama o Srbiji i Kosmetu usvojenim prošlog meseca podvukao važnost nastavka dijaloga kao i pune primene postignutih sporazuma, posebno navodeći dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

  Visoka predstanica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je da je pozvala predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na neformalni sastanak kako bi se razmotrio nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine kao i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

  izvor : rts.rs