Samit u Berlinu : Vučić očekuje podršku Makrona i Merkelove

  329

  Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

  Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

  Međutim, i predsednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukunu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

  Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsednicima te dve zemlje.

  On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela makrona u rešavanju kosovskog pitanja.

  Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucenama.

  I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosvsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

  Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

  U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rešenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.

  nastavak na sledećoj strani