Samit u Berlinu : Vučić očekuje podršku Makrona i Merkelove

  325

  U sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u 17.30 počinje samit posvećen Zapadnom Balkanu. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

  Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre početka samita.

  Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

  Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti doneti i zaključci odnosno smernice za budućnost Zapadnog Balkana.

  Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

  nastavak na sledećoj strani