REPUBLIKA SRPSKA danas slavi svoj 26.rođendan

  1085

  U Banjaluci danas obeležavanje 26-godišnjice Republike Srpske, predsednik Dodik poručuje. Ustavni sud BiH je političko telo. Neće nam ambasadori pričati šta da radimo.

  Samo su naivni mogli da veruju da se volja jednog naroda, kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem Republike Srpske, može poništiti jednom administrativnom merom.

  Tim rečima je, uoči današnjeg obeležavanja 26-godišnjice Republike Srpske, njen predsednik Milorad Dodik poručio da će se 9. januar i dalje svečano obeležavati. Za danas je u Banjaluci zakazana centralna proslava, pripremljen je i bogat program, a napravljen je i dugačak spisak važnih zvanica.

  Govoreći o ranijoj odluci Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana RS, Dodik je naveo da je to politički sud.

  – Tri stranca i dva Bošnjaka, koji su na strani političke zloupotrebe Ustavnog suda, preglasavanjem su degradirali snagu tog suda, ali Republika Srpska je svojim zakonom i sprovedenim referendumom jasno precizirala i pokazala šta je volja ovog naroda – rekao je Dodik.

  On je naglasio da, bez obzira na političke razlike između partija sa sedištem u Srpskoj ili predstavnika tih partija kao nosilaca vlasti, niko nije izostao na polaganju venaca poginulim borcima povodom Dana Republike:
  – To govori o okupljanju oko ideje koja se zove Republika Srpska, i to neće prestati.

  Predsednik Srpske ističe da su ove godine na proslavu Dana Republike pozvani i ambasadori, od kojih će neki doći a neki neće, ali i da su se neki drznuli da pišu o tome šta vlast u Srpskoj treba da radi:

  – Jedna od ambasadorki, koja nije Amerikanka, napisala je kako mi treba da odustanemo od 9. januara. To je isto kao kad bih ja napisao da u njenoj zemlji treba da odustanu od dana republike.

  Prema programu obležavanja Dana Republike, svečanost počinje u 10 sati. Prvo će u Dečjem pozorištu RS biti održana predstava za najmlađe, a zatim svečani defile na Trgu Krajine. Svečana akademija, na kojoj će biti zvanice iz Srbije, RS i BiH, biće održana u dvorani „Borik“, a potom sledi svečani prijem u zgradi Vlade. Proslava se završava koncertom na Trgu Krajine.

  Orden za Nikolića

  Povodom Dana RS, Dodik će odlikovati presednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Orden Republike Srpske na lenti Nikoliću će biti dodeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa izmeću Srbije, RS i drugih država, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju RS.

  source : novosti.rs