Recept za najsočniju pljeskavicu

  12646

  Zavisno o tradiciji, pljeskavice se pripremaju od junetine, svinjetine ili ovčetine, odnosno, od kombinacije ovih mesa, a kod nas se najčešće spremaju ili samo od junetine ili od mešavine junećeg i svinjskog mesa u kojoj udeo svinjetine ne prelazi 50 posto.

  Sočne i izdašne pljeskavice neizostavna su delicija većine roštilja, a svaki ljubitelj ovih ukusnih odrezaka od mlevenog mesa, usavršio je svoj lični recept za njih. Iako mnogi smatraju da je za ukusne pljeskavice ključan dodatak tajnih sastojaka i začina, savršenstvo pljeskavica zapravo se krije u jednostavnosti.

  Pljeskavice ne treba mešati s popečcima od mlevenog mesa – tzv. faširancima, u koje se dodaju jaja, hlebne mrvice i razni začini. One predstavljaju mnogo jednostavnije jelo koje, uz mleveno meso, sadrži samo luk, so i biber.

  Koje meso odabrati?

  Pri odabiru mesa uglavnom se izaberu komadi s vrata ili lopatica. Meso nije potrebno dva puta samleti, nego pre upotrebe ga je dobro ohladiti.

  Priprema smese i oblikovanje pljeskavica

  Za pripremu smese za pljeskavice, na svakih pola kilograma mesa dodaje se po jedna mala glavica sitno naseckanog luka, sol i biber po želji. Smesa se zatim treba dobro izmesiti rukama, ne samo kako bi se sastojci sjedinili, već i kako bi smjesa postala kompaktnija. Mešenje bi trebalo trajati oko pet minuta, i pritom se ne preporučuje korišćenje miksera budući da bi on dodatno usitnio meso, što nije poželjno. Smesi se tokom mešanja često dodaju 2-3 kašičice hladne mineralne ili obične vode jer se veruje da ona povoljno deluje na poboljšanje teksture.

  Pre oblikovanja, smesa se može ostaviti nekoliko sati u hladnjaku kako bi se razvila aroma, ali može se i odmah krenuti s izradom pljeskavica. Za pripremu jedne pljeskavice, 100-200 g smesa se prvo malo naulji i oblikuje u kuglicu, koja se zatim pažljivo spljošti u kružni oblik debljine 1-1½ cm – ili rukama ili se položi između dva lista nauljene prianjajuće folije i pritisne daskom. Meso se zatim peče na malo ulja u tiganju ili roštilju, na nešto jačoj vatri, s obe strane, dok ne poprimi tamniju boju.

  Gurmanske pljeskavice

  U osnovnu smesu za pljeskavice, za posebnu aromu ukusa, često se još dodaje i sitno seckani češanj i slatka ili ljuta paprika, a u tzv. delikatesne pljeskavice dodaje se i usitnjeno suvo meso, poput suvog vrata ili slanine, kao i sitne kockice polutvrdog sira. Sir, kao i kajmak, može poslužiti i za punjenje pljeskavica, a najčešće se koriste usitnjeni polutvrdi sirevi, sveži sir ili feta. Pljeskavice se pune tako da se na jedan kružni oblik stavi nadev zatim se preklopi drugim komadom oblikovanog mesa i spoje rubovi.

  Takođe, za dodatni gurmanski doživljaj, na još vruće pečene pljeskavice može se položiti tanka kriška sira ili malo kajmaka.