PRIVEDEN BIVŠI FRANCUSKI PREDSEDNIK

  3915

  Bivši francuski predsednik koji je bio na vlasti između 2007. i 2012.godine, Nikola Sarkozi, priveden je jutros u mestu Nanterre povodom optužbi da je njegovu predsedničku kampanju 2007.godine finansirala Libija na nedozvoljeni način.

  Ovo je prvi put da je Sarkozi priveden posle 2013.godine kada je otpočela istraga. Trenutno daje iskaz i ostaće u pritvoru najviše 48 sati kada će biti oslobođen da se brani sa slobode ili će sud odlučiti da ga ipak zadrži u pritvoru.

  Sarkozi se optužuje da mu je bivši libijski predsednig Gadafi dao pet miliona eura u kešu pre predsedničke kampanje između kraja 2006. i početka 2007godine. Podsetimo da onog trenutka kada je Sarkozi postao predsednik, napao je Libiju pod izgovorom da to radi u ime demokratije i da se u Libiji krše ljudska prava. Za vreme rata u Libiji, Gadafi je ubijen a Libija je potonula u potpuni haos. Dokaz francuske tadašnje dvoličnosti. Zašto je Sarkozi napao čoveka koji mu je pomogao da dođe na vlasti, ostaje da se samo nagađa.

  Istraga je bila duga i precizna. Privođenjem Sarkozija sudstvo sigurno ima velike dokaze protiv bivšeg predsednika Francuske.

  Da podsetimo da za vreme Sarkozijeve vladavine prvo kao ministar unutrašnjih poslova Francuske, Srbija na Kosovu i Metohiji 2004.godine doživela POGROM što Francuska nije ni osudila, a 2008.godine za vreme dok je bio predsednik Francuske, posle nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, Francuska priznala Kosovo i uticala na dosta država da priznaju Kosovo.