Poznati Pravoslavci u svetu

  7455

  Pored poznatih Rusa i Srba, istočnom hrišćanstvu okrenule se i mnoge slavne ličnosti sa zapada. Sa tri prsta se krste Tom Henks, Dženifer Aniston, Naomi Kempbel…

  MNOGE svetske zvezde krste se sa tri prsta! Poznati Rusi i Srbi nisu jedini pravoslavci u svetskom džet setu. Pored njih, istočnom hrišćanstvu su se okrenule i mnoge druge slavne ličnosti, od holivudskih glumaca, preko rok pevača, manekenki, sve do poznatih sportista. Pravoslavni Holivud predvode oskarovac Tom Henks (55) i bivša supruga Breda Pita Dženifer Aniston (41). Dok je Anistonova, koja se proslavila TV serijom „Prijatelji“, veru nasledila od roditelja grčkog porekla, Henks se pravoslavlju okrenuo 1988. godine, kada se oženio Ritom Vilson, takođe glumicom.

  – Mislim da je pravoslavlje moje duhovno nasleđe – rekao je Tom Henks, dvostruki dobitnik Oskara.

  Henks je rođen kao rimokatolik (njegov otac Amos je potomak Abrahama Linkolna), ali je posle venčanja sa koleginicom Vilson, čija je majka Grkinja, po ličnom priznanju, upoznao svu lepotu pravoslavlja. Slavni glumac se danas aktivno brine o kalifornijskoj crkvi Svete Sofije, koja pripada Carigradskoj patrijaršiji. Henks se uoči svakog Vaskrsasa pričešćuje sa porodicom.

  Interesantan je i slučaj Džejmsa Belušija (56), holivudskog glumca albanskog porekla. Kao pravoslavni Albanac redovno je posećivao Srpsku pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu, ali je krajem prošlog veka ipak otvoreno podržao nezavisnost Kosova, a zatim i dobio počasno državljanstvo Albanije.

  Malo je poznato da je Englez Dejvid Gan (48), pevač jednog od najpopularnijih bendova na svetu „Dipeš mod“, još 1999. godine prešao u pravoslavlje, kada se oženio sa Dženifer, poreklom Grkinjom.

  Zbog ljubavi pravoslavac je postala i Naomi Kembel (40). Slavna manekenka se već nekoliko godina zabavlja sa Vladislavom Doronjinom, ruskim tajkunom, koji se obogatio na nekretninama. Iako je Doronjin još zvanično u braku sa Jekaterinom, sa kojom ima i dvoje dece, Naomi je zbog njega postala vernik Ruske pravoslavne crkve.

  Još jedna svetski poznata starleta, Kim Kardašijan, krsti se sa tri prsta. Ova seksi Amerikanka jermenskog porekla svetsku popularnost je cementirala u raznim TV šou programima, ali i kada se skinula za „Plejboj“. Danas je jedna od najseksepilnijih žena na svetu, a prošle godine je dobila i svoju voštanu figuru u londonskom muzeju „Madam Tiso“.

  INSPIRACIJA U SRPSKOJ POEZIJI
  Istaknuti Pravoslavac je i ser Džon Tavener (67), proslavljeni engleski kompozitor klasične muzike, koji je 1977. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Uticaj pravoslavlja, naročito vizantijskog kanona, postao je dominantan u njegovim delima, po kojima je stekao svetsku slavu. Tavenerova „Zavesa hrama“ iz 2003. godine komponovana je po tekstovima iz antologije „Srednjevekovna i renesansna srpska poezija 1200-1700“, autora Predraga R. Dragića Kijuka.

  Slavnih pravoslavaca ima i među sportistima. Najpoznatiji je Čeh Jaromir Jagr (38), legenda NHL lige i zvanično jedan od dvojice najboljih hokejaša svih vremena, koji je 2001. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

  – To mi je bilo potrebno. Prelaskom u pravoslavlje shvatio sam mnoge stvari u životu – iskren je Jagr.

  Tu je i Troj Polamalu (29), najbolji defanzivac NFL lige američkog fudbala. Iako polinežanskog porekla, Troj se tokom braka sa Grkinjom Teodorom upoznao sa pravoslavljem i postao veliki vernik. Posti sve postove, na terenu se često krsti sa tri prsta, rado govori o pravoslavlju i redovno ide na hodočašća po Grčkoj.

  Pravoslavne vere je i jedan od najboljih atletičara svih vremena, višestruki svetski rekorder u maratonu, na pet i deset hiljada metara – Etiopljanin Haile Gebreselasije (37).

  BOB MARLI, DžORDž MAJKL… SLAVNI pravoslavci bili su i legenda rege muzike Bob Marli (kršten u Etiopljanskoj pravoslavnoj crkvi), holivudski velikani Jul Briner, Natali Vud i Karl Malden (ruskog i srpskog porekla), dok su danas to slavni britanski pevač Džordž Majkl i američka glumica Tina Fej (Grčka pravoslavna crkva).

  izvor : novosti.rs