Poruka Arna Gijona posle sramotnih napada na TV N1

  3156

  Prenosimo vam u potpunosti poruku francuskog humanitarca Arna Gijona, posle sramotnih napada na televiziji N1 na kojoj je gostovao. Da podsetimo da je televizija u vlasništvu CNN-a.

  „Juče tokom mog gostovanja na televiziji N1 više puta sam napadan u vezi sa mojim političkim stavovima. Pošto mediji počinju da govore o tome, evo mog odgovora :

  Početkom nedelje, zvala me je redakcija televizije N1 da gostujem u emsiji „Novi Dan“ u petak 01. decembra. Rekli su mi da žele da razgovaramo o mom humanitarnom radu i da najavimo na kraju tribinu koju ću održati na fakultetu političkih nauka. Bio sam presrećan što ću konačno imati priliku da govorim o svojim humanitarnim akcijama na N1, pošto me do tada nisu ni jednom pozvali da gostujem. Takođe me je radovala činjenica što ću moći da objasnim gledaocima televizije N1 u kakvoj nehumanoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, pošto se na tom kanalu retko govori o tome. Međutim, o tome skoro da nije bilo reči. O mom 13 godišnjem radu smo pričali samo 3 minuta. O humanitarnoj situaciji u enklavama ni minut.

  Ostatak vremena sam morao da odgovaram na napade novinarke koja je pokušavala da me destabilizuje. Pitala me je kog sam političkog opredeljenja, pokušala da ocrni mene i moj rad povezujući me sa identitarcima u Francuskoj i sa nacionalistima u Srbiji, pošto sam učestvovao na vidovdanskom maršu 2009. kad sam 15 dana išao peške od Beograda do Gazimestana. Iskoristila je i argument da je jedan nacionalistički pokret okačio moju sliku na svom sajtu. Očigledno je da su se pažljivo pripremili za te napade i da su imali nameru da me demonizuju kako bi me prikazali kao lošeg momka. Pošto nisu uspeli u tome, onda su cenzurisali intervju i nisu ga objavili na svom sajtu.

  Danas se osećam povređeno i mislim da to nisam zaslužio. A što se tiče pitanja o Bloku identitaraca u Francuskoj, to pitanje me je vratilo skoro 10 godina unazad. Taj pokret čiji sam bio član više i ne posotoji, nije bio ni u levici ni u desnici, zalagao se za črvstu migracionu politiku i bio je proevropski orijentisan. Bio je i jedini pokret takve vrste koji je bio prosprski orijentisan po pitanju Kosova i to mi se mnogo svidelo. Odavno sam ga napustio kako bih se u potpunosti posvetio svom humanitarnom radu.

  U Francuskoj sam morao često da se pravdam zbog pomoći koju pružamo Srbima na Kosovu, ali iskreno nisam očekivao da ću to morati da uradim i u Beogradu.

  Ono što radimo već 13 godina je apolitički. Naš humanitarni rad okuplja ljude sa različitih horizonata koji misle različito o politici ali su ujedinjeni preko naše humanitarne organizacije u pomaganju srpskim enklavama na Kosovu. Ja se ne bavim politikom već humanitarnim radom, i zato sam uspeo da okupim oko sebe 12 000 donatora iz cele Francuske. Siguran sam da je i to razlog zašto me mnogi u Srbiji cene i podržavaju, bez obzira na to da li pripadaju „građanskoj Srbiji“, „nacionalnoj Srbiji“, ili nemaju političkog opredenljenja. Ove političke podele me ne zanimaju. Kosovo ne treba da nas deli nego da nas okupi. Renoviranje škola, izgradnja farmi, deljenje pomoći deci su nešto konkretno i pozitivno i niko ne može da bude protiv toga.

  Uprkos tom neprijatnom napadu, pokušavam da se koncentrišem sada na naše naredne akcije. Trenunto privodimo kraju renoviranje 4 škole za koje smo dali 100 000€, završavamo izgradnju farme za tov svinja kod Novog Brda (iznos naše donacije je 150 000€) i pripremam naš božićni konvoj koji kreće iz Francuske za nekoliko nedelja. Biće to naš 43. humanitarni konvoj od 2004. godine. Jedno je sigurno: nastaviću da budem uz Srbe na Kosovu i Metohiji i neću posustati.

  Arno Gujon. 02.12.2017.“

  Arno Gujon na N1 - 01.12.2017. Francuz se skoro pa pravdao zaš...

  Snimak mog intervjua na televiziji N1.

  Posted by Arno Gujon on Samstag, 2. Dezember 2017