POBEDA SRBIJE. „Kosovo“nije primljeno. Amerika optužuje Srbiju za prljavu kampanju

  1904

  Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja, saznaje RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ovo je velika pobeda Srbije, kaže za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

  Kako je za RTK1 rekao izvor iz kosovske vlade, većina država koje su se uzdržale prilikom glasanja o članstvu Kosova u Interpolu su države koje su priznale nezavisnost Kosova.

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u uključenju u Jutarnji program RTS-a da je ishod glasanja u Interpolu veliki rezultat i veliki uspeh Srbije.

  Zahvalio se članovima delegacije MUP-a koji su prisustvovali Generalnoj skupštini, ali i predsedniku, premijerki i šefu diplomatije koji su prethodnih meseci radili da pokažu da su „pravo i pravda iznad lobiranja“. Zahvalio je i svim državama koje su podržale Srbiju.

  „Ovo je bio i veliki ispit za Interpol i mislim da je jedan deo zemalja razumeo da bi se ovim politizovala ova organizacija, da bi ona prestala da bude policijskai važna, da bi ona postala političko telo, a to smo svi želeli da izbegnemo“, istakao je Stefanović.

  Pritisci nisu uspeli i, kako je naglasio Stefanović, razlika je u drugom krugu glasanja bila još i veća.

  Zasedanje Generalne skupštine se nastavlja, a sutra bi trebalo da bude izabran novi predsednik Interpola.

  Pristisci uoči drugog kruga glasanja

  Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244.

  Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

  Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

  Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

  Ni u drugom krugu Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu.

  Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

  Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

  Na jutrošnju vest reagovali su zvaničnici iz Beograda, ali i iz Prištine. I strane agencije su izvestile o porazu prištinske delegacije.

  Građani severnog dela Kosovske Mitrovice proslavili su na ulicama pobedu Srbije.

  Za razliku od Kosova, Kiribati i Vanuatu su postali nove članice Interpola.

  izvor : rts.rs