Po broju obolelih od raka pluća Srbija druga u Evropi

    291

    Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju „Živi život punim plućima“ koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike.

    „Želimo kao struka da pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji“, kaže prof. dr Dragana Jovanović. Ona navodi da se prevencijom i ranom dijagnostikom može smanjiti sumorna statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

    „Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja“, naglasila je dr Jovanović i dodala da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani. Pojašnjava da se poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

    nastavak na strani 3