PAŽNJA: Zbog ovoga vraćaju Srbe sa aerodroma Beauvais

  14909

  Na Aerodromu Beauvais odakle postoji redovna linija do Beograda preko niskobudžetne avio kompanije Wizzair granična policija je nemilosrdna prema putnicima koji nemaju francuske boravišne papire a imaju srpski pasoš. Nemilosrdno se putnici vraćaju za Beograd iako su Srbiji ukinute vize za boravak manji od 90 dana u zemljama evropske unije. Ovakav slučaj je zabeležen jedino u Francuskoj od svih evropskih država.

  Putnici koji imaju srpske pasoše se detaljno proveravaju odmah pri sletanju aviona na Aerodromu Beauvais. Putnicima se traži putno osiguranje, povratna karta i određena količina novca. U slučaju da im fali jedan od ovih stvari pravi se zapisnik na osnovu kojeg im se zabranjuje ulazak u Francusku i daje da i oni to sami potpišu. Pošto dosta njih koji turistički dolaze i ne govore francuski jezik, francuska granična policija to koristi i ubrzano ih skoro primorava da potpišu. Posle toga se na račun avio-kompanije putnici, kojima nije odobren ulazak u Francusku, šalju prvim letom za Srbiju.

  Postavlja se pitanje da li ovo legalno što francuska policija radi samo na Aerodromu Beauvais a ni na jednom drugom aerodromu pa čak ni u ni jednoj zemlji evropske unije. Da li je ovo samo iživljavanje nad srpskim turistima, znajući kako migranti iz afričkih i azijskih zemalja nesmetano ulaze u Francusku dobijajući i velike privilegije i pomoć? Zar neko ko dođe u Francusku avionom mora da ima povratnu kartu? Valjda može da se vrati nekim drugim prevozom. Ne mora to da bude avion. Što se tiče količine novca zbog koje se ljudi vraćaju smatramo da i to ne mora da bude pravi razlog, jer dosta je onih koji dolaze kod svojih rođaka koji preuzimaju na sebe smeštaj i hranu dok su im gosti tu (to je tipično za sve Srbe).

  Tako da i ta malo jeftinija karta preko Wizzair-a na kraju bude i te kako skuplja.

  Ne želimo da sada razvijamo određene teorije zavere ali kako smo saznali u francuskoj graničnoj policiji na aerodromu visoko je rangiran i policajac poreklom iz Hrvatske pa je možda i to razlog ovakvog postupanja prema srpskim putnicima.