Patrijarh Pavle dobio spomenik

  741

  Spomenik patrijarhu Pavlu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkriven je u četvrtak na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu. Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić.

  Selaković je rekao da je patrijarh Pavle bio čovek koji je u jednom teškom, kobnom vremenu iskušenja, bio glas razuma, glas Božiji, putokaz ispravnog života i razmišljanja. „On se svakome od nas, koji smo bili njegovi savremenici, usadio u pamćenje, ne samo da ga pamtimo već da o njemu pričamo i pripovedamo budućim naraštajima o svemu onome kroz šta je prolazio kroz život i o tome kako je propovedao reč Božiju“, rekao je Selaković.

  Naveo je da od četvrtka na platou ispred Crkve Svetog Marka stoji njegova divna skulptura koja će, dodao je, svakome ko bude ulazio u tu Crkvu i bude prolazio tim delom grada sećati na stotine ili makar na jedan od stotine primera patrijarhove Božije reči koju je širio i duhovnosti kojom je zračio.

  Goran Vesić rekao je da je patrijarh Pavle bio čovek koji se izdigao iznad uloge koju je imao u društvu, i da je na taj način svima pokazao put koji treba da slede. „Neko će reći da smo podizanjem spomenika ispunili obavezu prema patrijarhu Pavlu, ali nismo. Ispunićemo obavezu kada se kao društvo i ljudi budemo ponašali u skladu sa onim kako je on živeo, u skladu sa onim kako je govorio i u skladu sa onim kako nas je učio“, rekao je on.

  Spomenik je delo vajara Zorana Maleša, a postavljen je na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Pre devet godina, na današnji dan, preminuo je patrijarh Pavle u 95. godini. Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. do 2009. godine.
  izvor : novosti.rs