Pasoška kontrola na svim nemačkim granicama

  7075

  Zbog pojačanih mera bezbednosti Nemačke vlasti su privremeno suspendovale šengenski sporazum koji omogućava slobodno kretanje u evropskoj uniji.

  Naime, nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo saopštenje u kojem se navodi da će vršiti pasoške kontrole svih ljudi koji ulaze u Nemačku ili iz nje izlaze. Ova uredba se ne odnosi na one koji u Nemačku dolaze avionom i sa urednom šengenskom vizom.

  Pored drumskog saobraćaja, podvrgnuti kontroli biće i oni koji putuju železnicom. Sve će to privremeno trajati do 11.jula uz saglasnost i odobrenje evropske unije.

  Ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Tomas de Mezijer, je izjavio da je prioritet da se bezbednost podigne na maksimalan nivo za vreme samita lidera G-20 koji će se održati 7. i 8. jula u Hamburgu.

  Znajući da počinje sezona godišnjih odmora, ova odluka će u mnogome otežati put do Srbije i Republike Srpske jer se očekuju velike gužve za sve one koji putuju preko Nemačke. Prvenstveno se misli na naše ljude koji žive u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i skandinavksim zemljama. Zato je važno da se dobro isplanira put na vreme, jer pored zastoja zbog stalnih radova u Nemačkoj i detaljnijih kontrola na izlasku iz evropske unije (Madjarska i Hrvatska), celokupno putovanje već traje duže.