Pariz: U najpoznatijoj svetskoj aveniji se barikadiraju radnje, kao da počinje rat, zbog sutrašnjih protesta

  3021

  „Žuti prsluci“ poslednjih nedelja štrajkuju zahtevajući od države da ukine takse na gorivo i učini sve da se poveća standard građana Francuske. Francuske vlasti su za sada odbijale bilo kakve pregovore i dogovore i ostali pri svojoj odluci da se takse na gorivo povećavaju zbog zaštite prirodne sredine. Ipak to nije smetalo premijeru Francuske da putuje službenim helikopterom, što je izazvalo veliku buru u francuskoj javnosti.

  Prošle subote smo bili svedoci velikih nereda na Jelisejskim poljima (Champs Ellysée) gde je došlo do sukoba policije i demonstranata, ali je i veliki broj izloga radnji polomljen.

  Najvaljene manifestacije za subotu 01.decembra brinu državne zvaničnike koji su angažovale preko 4000 policajaca da održe red u ovom delu grada. Postaviće se barijere na ulazu u Aveniju i kontrolisaće se dokumenta i torbe. Na ovaj način vlast želi da ne pusti demonstrante da se okupe.

  Ipak vlasnici radnji preduzimaju sve odgovarajuće mere da zaštite svoje izloge pa tako ih pojedini i blindiraju metalom.

  Predsednik Makron je izjavio da neće se povući i da će mere biti sprovedene. Ipak će danas jedan od predstavnika „Žutih prsluka“ biti primljen u Matinjon od strane premijera Francuske.

  Savetujemo vam da sutra izbegavate sa decom ovaj deo grada.