Pariz: U izvodu rođenih nema više „otac i majka“, već „roditelj 1 i 2“

  980

  U sredu je savet pariske opštine doneo odluku da se u svim gradskim aktima (izvod iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih…) izbace reči „otac“ i „majka“ a na njihovo mesto se postavljaju „roditelj 1“ i „roditelj 2“. Sve ovo ima za cilj da se obezbedi i pravna ravnopravnost za homoseksualce.

  Da podsetimo da je 2013.godine tadašnji ministqr pravde G-đa Tubira tvrdila da ovakav zakon nikada neće biti donet u Francuskoj jer bi tako diskriminisao sve očeve i majke. Ipak nije prošlo puno vremena da za sada samo Pariz izglasa ovakvu odluku.

  Da podsetimo da od svih brakova koji se sklope u Francuskoj 3% je homoseksualnih i branioci ove odluke kažu da će im ova odluka olakšati administrativne stvari.

  U Francuskoj su dozvoljeni brakovi istog pola. Homoseksualni parovi mogu i da usvajaju decu.

  Neke stvari koje su danas normalne i forsiraju se, pre pola decenije nisu mogle ni da se zamisle. Protivnici ovog zakona smatraju da je ovo još jedan korak ka urušavanju porodice i svega što ona predstavlja za formiranje dece i funkcionisanje celokupnog društva.

  I u Srbiji smo imali ovih dana veliki paradoks. Premijer Srbije Ana Brnabić, koja je homoseksualka, daje veliku podršku zakonu o finansijskoj nadoknadi za drugo, treće i četvrto dete što bi povećalo natalitet u Srbiji.